Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
cv ketel vervangen

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming. Dit systeem helpt je je ruimtes op temperatuur te houden als het buiten koud is. In het hart van het centrale verwarmingssysteem staat de verwarmingsketel. Deze zorgt ervoor dat het water dat door de leidingen stroomt en de verwarmingselementen in gaat de juiste temperatuur heeft. Zo wordt de gewenste temperatuur in huis gerealiseerd. Vandaag de dag ligt er veel nadruk op zo energiearm mogelijk verwarmen. Hier vind je enkele van de huidige meest gemaakte fouten en diepste valkuilen met betrekking tot centrale verwarmingssystemen.

  1. De oude cv-ketel niet vervangen

Veel woningen hebben nog een vrij oude verwarmingsketel. Deze werken in principe prima, maar gebruiken erg veel energie en brengen veel CO2 de lucht in. Het is voordeliger en milieuvriendelijker om deze te laten vervangen voor een hr-ketel. Deze ketels gebruiken de warme dampen die vrijkomen tijdens het opwarmen van het water om het terugkerende water alvast mee op temperatuur te brengen. Het gevolg is dat de ketel veel minder energie nodig heeft om zijn werk te doen. Hierdoor bespaar jij aanzienlijk op je stookkosten en doe je een bijdrage aan een beter milieu om ons heen. Je kunt je investeringen met je besparingen dan al binnen 6 jaar hebben terugverdiend.

  • Geen onderhoud uitvoeren

Verwarmingsketels dienen periodiek te worden onderhouden. De regelmaat is afhankelijk van de leeftijd van de ketel en van hoe intensief deze wordt gebruikt. Voor een relatief laag bedrag per maand kun je een onderhoudsbedrijf inschakelen en heb je hier verder geen omkijken naar. Je centrale verwarming zal dan altijd optimaal werken, je zal minder storingen hebben, je waarborgt je veiligheid en je verlengt de levensduur van de ketel aanzienlijk. Vaak zijn de kosten voor het onderhoud lager dan de kosten voor de reparaties als je dit niet doet.

  • Een te grote ketel kopen

Veel mensen kopen een nieuwe verwarmingsketel die te groot is. Dit is natuurlijk zonde, want je betaalt dan in eerste instantie al te veel voor je ketel, maar je hebt dan ook een onnodig hogere energierekening. Voordat je een nieuwe verwarmingsketel koopt zorg dan altijd dat je het verbruik van je huishouden controleert. Dit kan vrij gemakkelijk via je maandelijkse rekeningen. Koop je een ketel die exact aansluit bij jullie behoeften, dan heb je altijd warm water en betaal je nooit te veel.

  • De temperatuur verkeerd instellen

Een verwarming werkt veel beter en zuiniger als je de temperaturen niet te extreem instelt. Natuurlijk zet je de centrale verwarming uit als je op vakantie gaat, maar zet hem niet te laag of uit als je gaat slapen of als je naar je werk gaat. Het is vaak duurder als de verwarmingsketel hard moet werken om telkens je woning weer op te warmen dan wanneer je een wat stabielere temperatuur hanteert. Zet daarom je thermostaat als je weggaat en gaat slapen niet lager dan 16 graden Celsius. De verwarmingsketel kan dit veel gemakkelijker en zuiniger terugbrengen naar 21 graden Celsius dan wanneer het dit van een veel lagere temperatuur moet doen. Bovendien zal het weinig energie kosten om deze 16 graden te handhaven totdat de ketel weer aan moet slaan.

  • Een slimme thermostaat is niet nodig?

Tegenwoordig kun je exact inzicht krijgen in je verwarmingssysteem en het verbruik ervan. Met een slimme thermostaat kun je jouw systeem zo instellen dat je nooit meer energie gebruikt dan nodig. Via een app, een beeldscherm en soms ook een geheugen zal deze thermostaat je woning alleen verwarmen indien nodig. Je krijgt een exact overzicht van wanneer de verwarmingsketel aan gaat, hoeveel je hebt verbruikt en je krijgt ook tips hoe je dit kunt verminderen. Er zijn programma’s die je zelf kunt instellen, maar je hebt ook de mogelijkheid om je centrale verwarming te besturen op afstand via de app. Je kunt dan bijvoorbeeld als je een keer niet thuis slaapt de verwarming uitzetten of deze alvast aanzetten een half uurtje voordat je thuiskomt. Zo is je woning altijd warm wanneer dit nodig is en zal je ketel nooit te veel verwarmen of verwarmen op verkeerde momenten.

  • Overweeg een warmtepomp

Eén van de grootste fouten die mensen maken is te vermoeden dat een warmtepomp te duur is. Het klopt dat warmtepompen in sommige gevallen tienduizenden euro’s kosten, maar als jij een hybride warmtepomp aanschaft kun je dit al doen voor zo’n €4000. Daarna is er ook een subsidie (ISDE) die je nog kunt aanvragen en waarmee je gemiddeld 20 procent van de aanschafprijs terug kunt vragen. Een hybride warmtepomp is aanzienlijk zuiniger dan een hr-ketel en de besparingen zijn dus groter. Daarnaast is er ondersteuning van een gewone verwarmingsketel in het geval de warmtepomp niet genoeg warmte uit de lucht kan halen. Dit kan bij extreem lage temperaturen buiten nodig zijn. Je komt zo nooit zonder warm water te zitten, maar kunt je woning erg goedkoop en milieuvriendelijk verwarmen. En dit waarschijnlijk voor een veel lagere prijs dan je in eerste instantie had gedacht.

Vergelijk offertes

Wil je een nieuwe verwarmingsketel, is je centrale verwarmingssysteem aan vernieuwing toe of wil je een bedrijf vinden dat dit voor jou kan onderhouden? Onze vergelijkingstool kan je snel helpen aan alle financiële informatie die je voor jouw wensen nodig hebt. Zo vind je het juiste verwarmingsbedrijf en de beste deal.

4 reacties op “6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel”

  1. Het afstellen van de juiste temperatuur vind ik zelf ook erg belangrijk. Ik doe dit meestal zelf een keer per jaar. Wanneer het kouder wordt, kijk ik mijn ketel altijd even na. Een onderhoudsbeurt kan op zijn tijd ook geen kwaad. Zo gaat de cv ketel ook langer mee.

  2. Ik heb wel vaker gelezen dat regelmatig onderhoud van je cv-ketel aangeraden wordt. Ook hier weer. Zelf heb ik een keer meegemaakt dat ik een dure reparatie moest laten uitvoeren, omdat ik het onderhoud een lange tijd had laten zitten. Voorkomen is ook hier beter dan genezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.