Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

CV ketel reparatiekostenEr zijn verschillende oorzaken waardoor je cv ketel gerepareerd moet worden. Meestal ligt het aan de leeftijd van je ketel, maar soms is het ook gewoon pech. Hiervoor geldt dan uiteraard de fabrieksgarantie als de ketel een bepaalde leeftijd heeft, mits de ketel is geïnstalleerd door een erkende installateur. Doordat je ketel aangesloten wordt op gas, is het zelfs verboden zelf je ketel te installeren. Het goed onderhouden van je ketel, één keer per jaar of om het jaar bij een jonge ketel, is essentieel om de meeste storingen te voorkomen. De meeste reparaties die je zult laten uitvoeren zijn kleine reparaties omdat het, als het om het grote werk gaat, al snel loont een andere ketel aan te schaffen.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wat kosten reparaties aan je cv ketel

Dat ligt er natuurlijk helemaal aan wat er moet gebeuren. Vaste onderdelen zijn in ieder geval de voorrijkosten en het arbeidsloon. Als je geen service- of onderhoudscontract hebt met de installateur en de fabrieksgarantie geldt niet meer, dan moet je erop rekenen dat het arbeidsloon ligt tussen € 50 en € 65 per uur. Voorrijkosten komen op €40 overdag en €80 voor de avond of nacht. Het enige dat je zelf kunt repareren is het vervangen van het expansievat. Omdat een cv ketel op gas is aangesloten, wordt het afgeraden zelf reparaties uit te voeren.
Kleine reparaties vind je in de onderstaande lijst. Bij grotere reparaties is het verstandig na te gaan wat de leeftijd van je ketel is en of vervanging een betere optie is. Als je een service-of onderhoudscontract hebt, vallen, afhankelijk van je contract, de reparaties onder je contractvoorwaarden.

Handeling Prijs arbeidsloon
Voorrijkosten €40 dag – €80 avond/nacht
Arbeidsloon €50 – €65 per uur, excl. btw
Expansievat €30 €100 – €130 excl. voorrijkosten
Geen warm water meer €50 excl. voorrijkosten
Kapotte 3 weg klep € 40 €25 excl. voorrijkosten
Defecte Motor 3 weg klep € 55 €25 excl. voorrijkosten

 

Een warmtewisselaar kun je beter niet laten repareren. Het is kostbaar en de garantie is vaak net zo lang als op je cv ketel. Let er dus op dat je daar niet mee accoord gaat, het is gewoon tijd voor een nieuwe ketel.
Er zijn verschillende soorten service- en onderhoudscontracten van basis tot all-in. De kosten variëren van €50 tot €175 per jaar. Bij het goedkoopste contract worden éénmalig alleen de voorrijkosten en het arbeidsloon vergoed. Oplopend in prijs varieert een service- en onderhoudscontract in het vergoeden van voorrijkosten, arbeidsloon, materiaalkosten onvolledig of volledig, ééndagsservice en bereikbaarheid van 24 uur, 7 dagen per week. De keuze die je maakt is afhankelijk van de leeftijd van je cv systeem.

De prijsopbouw van de reparatie van je cv-ketel

Vaste onderdelen van de prijsopbouw zijn het arbeidsloon, de voorrijkosten en de materiaalkosten. Je betaalt altijd minimaal een half uur arbeidsloon, de verhoging loopt per uurdeel van een kwartier. De leeftijd van je ketel en de regelmaat van je onderhoud bepalen de materiaalkosten en ook de tijd van het arbeidsloon. We kijken hier alleen naar kleine reparaties, omdat het bij grotere calamiteiten al snel loont een nieuwe ketel aan te schaffen. De prijsverhouding ligt hierdoor op 30% voorrijkosten, minimale arbeidsloon van 30% en materiaalkosten van 40% bij kleine reparaties.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de reparatie van je ketel

 • Keuze 1: leeftijd van de ketel
  Als je ketel minimaal 5 jaar of ouder is, is vervanging goedkoper omdat de onderdelen van je huidige ketel vaker vervangen moeten worden en het arbeidsloon en de voorrijkosten steeds terugkomen. Ook zijn nieuwere ketels door de snelle ontwikkeling van technologie vaak zuiniger en zelfs energie opwekkend.
 • Keuze 2: een hoge energie rekening
  Je kunt je ketel blijven repareren met kleine bedragen, echter, je energierekening blijft minimaal hetzelfde of wordt zelfs hoger bij iedere maand dat je ketel ouder wordt. Plan dus op de lange termijn en denk ook aan je teruggaaf van je jaarafrekening.
 • Keuze 3:
  Een oudere ketel is wellicht nog best goed en vergt tot nu toe weinig onderhoud en ook deze reparatie is een kleine, maar de veiligheid gaat wel achteruit. Denk hierbij aan koolmonoxide vergiftiging. Zorg in ieder geval altijd dat er een koolmonoxide meter naast de ketel hangt.
 • Keuze 4:
  De goedkoopste is niet altijd de beste. Kies voor een gecertificeerde installateur. Zij weten wat ze doen en geven goed advies, ook over het nut van de reparatie. Dat kan een snelle volgende reparatie voorkomen maar is ook belangrijk voor de veiligheid. Een cv is aangesloten op gas. Daarbij mag er geen CO2 vrijkomen. Een erkende installateur is in dit geval dus erg van belang.

Bespaartips

Voer de kleine reparaties zelf uit. Dit scheelt voorrijkosten en arbeidsloon. Probeer er eerst zelf achter te komen wat er aan de hand is. De cv ketel geeft altijd een foutcode aan. Met die foutcode kun je zien waarom iets het niet doet. Veel dingen kunnen dan al zelf opgelost worden, zoals het bijvullen van water. Ook scheelt het soms in de prijs als je aan de telefoon al aangeeft wat de foutcode is. Datgene dat nodig is voor reparatie wordt dan direct meegenomen en je kunt de geschatte kosten opvragen zodat er geen verrassingen zijn.
Bespaar op lange termijn door een ketel ouder dan 5 jaar te vervangen. Er is vaak subsidie op te krijgen en het scheelt aanzienlijk in je maandelijkse energiekosten die naar beneden afgesteld kunnen worden en je jaarafrekening. Grote kans dat je geld terug krijgt, lange termijn loont.
Nieuwe ketels hebben 2 tot 5 jaar garantie op onderdelen, op de warmtewisselaar zit gemiddeld 10 of 15 jaar. Let erop dat je hier dus niet voor betaalt.

Offertes

Zelfs bij een storing aan je cv waarvan je wil dat deze zo snel mogelijk verholpen wordt, loont het toch een kwartiertje te steken in een vergelijkbare offerte aanvraag. Het kan behoorlijk schelen en dat kwartiertje extra aan ergernis heb je snel terugverdiend. Vraag vooral offertes aan bij lokale bedrijven, zij zijn snel bij je waardoor de voorrijkosten minimaal blijven.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.