Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hr ketel kostenDe kosten van een HR ketel hangen af van het type ketel dat je kiest en de nieuwheid van het model. Met de snelle ontwikkeling van techniek en ook de steeds scherper wordende milieu eisen, volgen vernieuwingen elkaar snel op. Je hoeft niet per sé de nieuwste ketel te hebben om al behoorlijk te kunnen besparen op je energie kosten. Ketels die niet voldoen aan de milieu eisen worden niet meer gemaakt, waardoor je als snel een hele goede ketel in handen hebt voor een (relatief) lage prijs. Als echter de aanschaf onverwachts is doordat je huidige ketel kapot is gegaan, denk dan aan de mogelijkheid om een ketel te leasen. Hierbij zit ook een service- en onderhoudscontract om aan de garantie voorwaarden te blijven voldoen. Lees dit contract goed door, er zitten nog al eens verschillen tussen.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wat kost een HR ketel

 

Soort ketel rendement   prijs
HR ketel Rendement 100% -107% rioolaansluiting Solo € 1000 – € 2500
Combi € 1800 – € 3000
UHR ketel Rendement 140% – 147% met warmtepomp, geen rioolaansluiting Solo € 1500 – € 26000
Combi € 1800 – € 3000
HRe ketel Rendement +++100%            bij >1.600 m³ gas werkt op generator wekt energie op € 8000 – € 12.000

 

Verschillende soorten HR ketels

 1. 1 Hoog rendement ketel (HR ketel)
  Deze ketel wordt het meest verkocht. Er wordt 100% tot 107% rendement uit gehaald. Dit gebeurt doordat het water in de ketel wordt verwarmd door de warmte van de rookgassen die ontstaan bij het verwarmen van water. Afgekoeld water wordt in een warmtewisselaar voorverwarmd door de warmte van rookgassen, waardoor het water nog maar kort tot de gewenste temperatuur verwarmd hoeft te worden. De condens die overblijft, moet afgevoerd worden via het riool. Let hier op als je de HR ketel gaat kopen.
 2. Ultra Hoog rendement ketel (UHR ketel)
  Uit deze ketel haalt je 140% tot 147% rendement en heeft een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) reductie van 0,2. Dit verhoogt het energielabel van je woning. Een EPC is een theoretisch berekend energie verbruik van een woning. Iedere reductie (verlaging) van het energiegebruik is goed voor de waarde van je woning. De UHR ketel werkt door een warmtepomp die temperatuurverschillen in de bodem, in de buitenlucht of in de ventilatielucht gebruikt om warmte te winnen. De UHR ketel heeft geen aansluiting op het riool nodig.
 3. Hoog Rendement Elektriciteit ketel (HR-e ketel)
  Deze ketel wordt ook wel een micro-warmtekrachtketel genoemd (micro-WKK). Naast warmte, werkt de ketel ook elektriciteit op. Als de ketel aanslaat, wordt niet alleen warmte, maar ook elektriciteit gemaakt door de geïntegreerde heteluchtmotor (stirlingmotor 1.000 watt). De ketel produceert in een gemiddeld huishouden ongeveer 2.500 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit, wat neerkomt op iets meer dan de helft van het gebruik per jaar. De ketel is duurder in aanschaf, maar met subsidies wel goedkoper te krijgen. Als je per jaar meer dan 1.600 m³ gas verbruikt, is deze ketel een goede, rendabele optie, bij minder verbruik is een HR of een UHR beter. Je zult de meerprijs van een HR-e ketel er bijna niet uit kunnen stoken.

Open of gesloten HR ketels

Ieder cv ketel werkt op gas, waardoor voor de verbranding lucht nodig is. Een open cv-ketel haalt de lucht uit de ruimte waar de installatie hangt. Een goed geïsoleerde woning is niet geschikt voor een open ketel.
Een gesloten HR ketel haalt de lucht buiten uw woning en wordt aangevoerd via een apart kanaal in de rook afvoerpijp. Er is dus geen ventilatie voor nodig. Let bij een keuze ook op een solo of combi ketel. Een solo ketel verwarmt alleen de verwarming, een combi ketel verwarmt ook gebruikswater (badkamer en keuken).
Om aan de garantievoorwaarden van een fabriek of installatie te blijven voldoen, ben je verplicht om het jaar of ieder jaar als de ketel ouder wordt, de ketel te laten nakijken. Vaak sluit je bij de verkoop van een HR ketel ook een service- of onderhoudscontract af. Deze contracten gaan van basis tot zeer uitgebreid en verschillen dan ook behoorlijk in prijs. Bepaal wat je zinnig vindt en sluit alleen dat af.

De prijsopbouw van de installatie van je HR ketel

Omdat er een gasaansluiting nodig is voor je HR ketel, moet deze worden geïnstalleerd door een erkend installateur, je mag en wil dit niet zelf doen vanwege het koolmonoxide verstikking gevaar.
Bij all-in deals van een installateur kun je voordelig uit komen met de prijs op de installatie of de ketel. Uitgaande van een gemiddelde ketel, €2000 en een gemiddelde installatie duur €700, liggen de verhoudingen materiaalkosten tegen arbeidsloon op 54% tegen 46%.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je HR ketel

 • Keuze 1: het afvoersysteem in je huis.
  Als je geen condenswater kunt afvoeren naar het riool, kom je automatisch terecht bij een UHR ketel of HR-e ketel.
 • Keuze 2: subsidies
  Op sommige duurdere ketels zijn subsidies te krijgen, hierdoor kan de aanschaf prijs binnen je budget komen.
 • Keuze 3: de grootte van je woning of je gezin
  Bij een grote woning is meer capaciteit van de ketel nodig, dit bepaalt ook de aanschaf. Denk daarbij het een gebruik van + 1.600 m³ gas voor een HR-e ketel.
 • Keuze 4: de kostenpost
  Is de aanschaf van een HR ketel een onverwachtse uitgave, denk dan aan een leaseplan. Na verloop van tijd ben je eigenaar van de ketel als je daarvoor kiest.

Bespaartips

Koop een ketel als dat kan buiten het seizoen, dit kan behoorlijk schelen. Sommige installateurs bieden een pakket aan van ketel, installatie en service- of onderhoudscontract. Dit kan in sommige gevallen goedkoper uitpakken.
Zijn er meerdere mensen in je omgeving of in dezelfde buurt die een ketel nodig hebben. Regel dan een kwantumkorting bij een installateur. Doordat je meerdere opdrachten indient, wordt vaak een korting berekend.

Offertes

Offertes aanvragen loont altijd, zeker bij deze vergelijkingssite. Aangesloten installateurs weten dat er meerdere aanbiedingen worden gegeven door andere partijen en zullen daarom met een scherp voorstel komen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.