Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Cv houtkachel kostenEen CV-houtkachel heeft een aansluiting op je cv systeem, dus je leidingen en radiatoren. Een cv houtkachel is een houtkachel waar een warmtewisselaar in zit. Het houtvuur maakt warmte en deze warmte verwarmt behalve de ruimte ook de warmtewisselaar. De warmtewisselaar warmt het water dat er door heen loopt op. Dit water gebruik je om de rest van de woning te verwarmen. Als je in de installatie ook een boiler met een warmtewisselaar laat zetten, kun je deze ook gebruiken voor gebruikswater. Omdat de cv houtkachel op je cv systeem is aangesloten, worden alle ruimten in je huis verwarmd, zodra je de cv houtkachel gebruikt.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Voorwaarden

Het verwarmen met een cv houtkachel is veilig, mits je aan een paar voorwaarden voldoet. Er moet onder andere een overdruk beveiliging afgesteld zijn en een thermische beveiliging. Een thermische beveiliging zorgt ervoor dat er geen oververhitting van het systeem plaatsvindt. Dit werkt zo. Het warme water dat door de kachel is verhit, stroomt de installatie in om warmte af te geven. Door radiatoren of een buffervat, neemt het systeem de warmte door middel van het warme water af. Als er niet genoeg warmte kan worden afgegeven, gaat de thermische beveiliging aan. Deze zorgt voor noodkoeling door koud water door de koelleiding te laten stromen. Dit gebeurt als het water 95 graden heeft bereikt. Het water van 95 graden wordt nu langzaam gekoeld en het koelwater wordt naar her riool afgevoerd. Een installatie van een houtkachel cv kan dus alleen bij een afvoer mogelijkheid naar het riool.

Wat kost een cv houtkachel

Soort cv houtkachel Prijs inclusief installatie van een A merk kachel

 

Cv houtkachel met warmtewisselaar € 800 – €5000

De uitvoeringen en capaciteiten van een cv houtkachel zijn zo divers, dat er geen specifieke prijzen te geven zijn. Je kunt kiezen voor inbouw of vrijstaand, groot vuurzicht of kleiner vuurzicht, gietijzer of staal, enzovoorts. Ook het soort verbranding zorgt weer voor een onderverdeling, zoals hout, biomassa, samengeperst hout of pellets. Het is zo persoons- en ruimte gebonden, dat een opgaaf onmogelijk is. De gemiddelde prijs van een houtkachel, vrijstaand of ingebouwd, komt neer op €1500 exclusief installatie en aanleg van een rookkanaal. Deze variëren ook weer dusdanig dat het ook nu niet mogelijk is een eenduidig beeld te geven van de kosten.

Installatie

Het installeren is ook afhankelijk van vrijstaand of inbouw, maar ook het genoeg ruimte vrijmaken voor de cv houtkachel en het afwerken zoals de muur of het plaatsen van een schouw. Als je besluit over te gaan voor de verwarming van je woning, wel of niet in combinatie met je gebruikswater, laat je dan goed informeren over de mogelijkheden en de prijzen die daarbij horen. De aanschaf van een cv houtkachel gaat nooit alleen om de kachel, er komt altijd veel meer bij kijken.

Waarom een houtkachel?

Als het zo ingewikkeld is, waarom zou je het dan doen? Omdat het maar éénmalig ingewikkeld is. Het is blijvend heel erg mooi, geeft heel veel sfeer en neemt tot 80% van je energie lasten voor zijn rekening. De CO2 uitstoot van het stoken met hout is hetzelfde als de CO2 inname van een boom tijdens zijn groei. De uitstoot is dus neutraal. Deze neutrale CO2 uitstoot is belangrijk voor de overheid. Er is dus veel subsidie te krijgen op een cv houtkachel. Je kunt subsidies aanvragen van 1 januari van een jaar tot en met 31 december van een jaar. Met de nieuwe ingang van het jaar, gelden ook nieuwe subsidie bedragen. Vaak worden deze al van te voren aangekondigd zodat je daarmee rekening kunt houden bij de timing van je aanschaf. De subsidies variëren ook per provincie. Zo is de provincie Drenthe dol op cv houtkachels en zijn de subsidies daar aangesterkt uit het provinciale budget.
Een cv houtkachel heeft jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig. Er wordt gekeken naar het sluitlint van binnenkant van de deur, of het glas van je deur nog goed vast zit (denk aan werking van het materiaal) en naar de brandruimte. In de brandruimte zit een beschermende stenen laag om de buitenkant te behoeden voor oververhitting. Soms zit een steen los of breekt een steen. Dat hoeft niet direct gerepareerd te worden, maar het kan ook geen jaar duren. Deze dingen kun je ook zelf vast controleren. Een cv houtkachel gaat gemiddeld meer dan 20 jaar mee bij goed onderhoud. Bij het installeren op dezelfde plek van de nieuwe kachel, komt natuurlijk veel minder kijken dan bij de eerste installatie.

De prijsopbouw van de installatie van je cv houtkachel

Een prijsopbouw is niet te geven doordat zowel de cv houtkachel te divers is, als de aansluiting van de kachel. Je kunt de opbouw laten specificeren bij de leverancier en installateur van de cv houtkachel.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je combi ketel

  • Keuze 1: verwarmingsdoelen
    Wil je alleen je ruimten verwarmen of ook je gebruikswater, dat scheelt in de aanschaf van je cv houtkachel. Kijk dus eerst naar je budget en dan wat je ermee kan doen met aftrek van de subsidies.
  • Keuze 2: de installatie
    Als je net begint aan een cv houtkachel, is een vrijstaande kachel veel goedkoper om te installeren dan een inbouw cv houtkachel. Wil je kijken of het iets voor je is zonder al te veel ingrijpende veranderingen, dan is dit een goede keus.

Interessante Bespaartips

Als je gaat verhuizen naar een andere provincie en je moet toch verbouwen, kijk dan eens naar de rijks subsidie en de aanvullende subsidie van een provincie. Dit kan net voldoende besparing geven om tot een goede keuze te komen. Kijk daarbij ook naar het merk van de cv houtkachel als je een type kachel hebt gekozen. Er zit veel prijsverschil tussen de verschillende merken.

Vergelijk Offertes

Vraag offertes aan, altijd. Er zijn veel voordelen te halen uit een vergelijkingssite, maar ook totaal pakketten voor het installeren van de cv houtkachel en de cv houtkachel zelf bij een specifieke installateur verschillen behoorlijk, soms ook per regio. Let daar dus op.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.