Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

soorten cv ketelsEr zijn verschillende soorten cv ketels, te weten ketels die werken op gas, de HR (Hoog Rendement) ketel, de UHR (Ultra Hoog Rendement) ketel en de HR-e (Hoog Rendement elektriciteit) ketel. Daarnaast bestaat er nog de elektrische ketel. Deze is nog erg duur in gebruik en alleen aan te bevelen in combinatie met zonnepanelen. We bespreken daarom alleen de HR, de UHR en de HR-e cv ketels. Als laatste heb je nog de LTV ketel, de lage temperatuur ketel, deze is alleen geschikt voor wand- en vloerverwarming in heel goed geïsoleerdere woningen. Omdat deze vorm van verwarming nog relatief nieuw is en niet overal toepasbaar en niet voor ieder systeem geschikt is, nemen we deze niet mee in de beschrijving van de meest gangbare cv ketels.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Gesloten systeem

Je kunt uitgaan van 2 systemen die bepalende zijn voor je keuze. Het gesloten en het open systeem. Het gesloten systeem haalt de zuurstof die nodig is voor het verbranden van gas uit buitenlucht via een toe- en afvoer buis. Doordat de verbranding van het gas als na-product rookgassen aflevert, slaan deze gassen over in condens. Dit condens moet worden afgevoerd via het riool. Een gesloten systeem (gesloten wil zeggen dat de ketel aan de onderkant dicht is) kan dus alleen op een riool worden aangesloten. De HR ketel is de enige ketel met een gesloten systeem.

Open systeem

Het ander systeem is het open systeem. Open wil zeggen dat de onderkant van de cv ketel open is. Dit omdat daar de warmtepomp zit. De warmtepomp zuigt warmte uit de omgevingslucht aan die hij gebruikt om het afgekoelde water te verwarmen naar een basistemperatuur. Deze omgevingslucht haalt de warmtepomp uit de binnenkant van je huis door bodemlucht, ventilatielucht of buitenlucht. Het naar de basistemperatuur verwarmde water wordt opgeslagen en bewaard tot het weer naar een voorkeurstemperatuur verwarmd moet worden. Dit gebeurt door gas, maar omdat het water al warm is, is de duur van de gasverwarming kort. Ook wordt de warmte uit het gas dat is gebruikt voor het verwarmen van water hergebruikt als warmte voor opwarming van koud water. Dit scheelt energie, waardoor het rendement van je ketel hoger wordt. De UHR en de HR-e ketels zijn de ketels met een gesloten systeem, dus werkend op een warmtepomp. Hierbij ontstaat geen condens waardoor geen aansluiting met het riool nodig is.

Wat kost een cv ketel 

Type  Eigenschappen prijs
HR ketel Rendement 100% – 107%
aansluiting op riool
Solo € 1000 – € 2500
Combi € 1800 – € 3000
UHR ketel Rendement 140% – 147%
met warmtepomp
Solo € 1500 – € 26000
Combi € 1800 – € 3000
HRe ketel Rendement +++100%
werkt op generator
wekt energie op
€ 8000 – € 12.000

De HR-e ketel is de nieuwste ontwikkeling en is een ketel die ook energie opwekt. De aardgasmotor in de ketel zet, zodra de ketel aanslaat, een kleine generator aan die elektriciteit opwekt. Hij verbruikt minder energie en stoot minder CO2 uit. De stroom die de ketel niet gebruikt, wordt opgeslagen voor een later moment. Heb je echt een overcapaciteit aan opgeslagen energie, dan kun je deze verkopen aan de energie maatschappij. Omdat de HR-e ketel een hoge aanschaf prijs heeft, is het alleen rendabel deze ketel te kopen als je op jaarbasis meer dan 1.600 m³ gas gebruikt.
Binnen deze groep ketels kun je nog kiezen voor een solo ketel of een combi ketel. Een solo ketel werkt alleen voor de verwarming van je ruimten en niet voor verwarming van je gebruikswater. Een combi ketel werkt voor allebei, dus ook voor gebruikswater voor je kranen. Heb je in je badkamer en keuken aparte geisers hangen, dan is een combi ketel niet per sé noodzakelijk. Je kunt wel de keuze maken bij de aanschaf van een nieuwe ketel de geisers (of boiler) te verwijderen. Dit brengt meer kosten met zich mee zowel voor de aanschaf prijs van de ketel als voor het verwijderen van de geisers.

Let op je fabrieksgarantie door je cv ketel niet zelf te installeren en door te letten op alle voorgeschreven onderhoudsbeurten. De eerste 5 jaar om de 2 jaar, daarna om het jaar.

De prijsopbouw van de installatie van je cv ketel

 • Ketel 1: de HR ketel solo
  Gemiddelde prijs €1500, gemiddelde installatiekosten €700, verhouding materiaal kosten en arbeidsloon 68% tegen 32%.
 • Ketel 1: de HR ketel combi
  Gemiddelde prijs €2300, gemiddelde installatiekosten €700, verhouding materiaal kosten en arbeidsloon 77% tegen 33%.
 • Ketel 2: de UHR ketel solo
  Gemiddelde prijs €2000, gemiddelde installatiekosten €700, verhouding materiaal kosten en arbeidsloon 74% tegen 26%.
 • Ketel 2: de UHR Ketel combi
  Gemiddelde prijs €2400, gemiddelde installatiekosten €700, verhouding materiaal kosten en arbeidsloon 77% tegen 23%.
 • Ketel 3: de HR-e ketel.
  De gemiddelde prijs inclusief installatie en btw is €11.500.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je cv ketel

 • Keuze 1: solo of combi
  Als je geisers hebt voor je gebruikswater, hoef je geen combiketel aan te schaffen. Dit scheelt in de prijs bij zowel HR ketels als UHR ketels. Het maakt geen verschil in de installatie kosten.
 • Keuze 2: soort verwarming
  Door vloerverwarming wordt je ketel minder intensief gebruikt dan door radiator verwarming. Je kunt daardoor denken aan de aanschaf van een LTV, lage temperatuur ketel. Deze is energie zuinig en past perfect bij een vloerverwarming.
 • Keuze 3:
  Een hogere CW waarde betekent meer warm water per minuut en het gebruik van meerdere kranen tegelijkertijd. Als je dit laatste belangrijk vindt, dan kies je minimaal voor een CW5 waarde voor optimaal warm water tegelijkertijd

Interessante Bespaartips

Kwantum korting bij het aanschaffen van ketels met meerdere huishoudens tegelijk, het kopen van een ketel buiten het seizoen en het kopen van een ketel nadat er net een nieuw model is uitgekomen, zijn allemaal handige bespaartips.

Vergelijk Offertes

Het beste overzicht dat je kunt krijgen voor de verschillende prijzen die diverse installateurs berekenen, is door het aanvragen van offertes bij deze vergelijkingssite. Je krijgt dan een breder aanbod van bedrijven.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.