Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zonneboiler kostenEen zonneboiler is een boiler die werkt op (voor)verwarmd water door de zon. Het water wordt verwarmd door een buis die wordt opgewarmd door de zon. Het opgewarmde water wordt opgeslagen in een boiler waarna het kan worden gebruikt. Zet je dus je verwarming aan of je warme kraan, dan stroomt het water uit de boiler naar de cv ketel. Als het water voor gebruik niet warm genoeg is, wordt het bijverwarmd door je cv ketel. De 2 basis onderdelen van een zonneboiler zijn de collector en de boiler. De collector van zonnewarmte staat in verbinding met de boiler. In de boiler zit water dat verwarmd wordt door de collector. Het warme water zit bovenin de boiler, het koude onderin, omdat koud water zwaarder is. Het warme water verlaat aan de bovenkant de boiler om gebruikt te worden. Afgekoeld koud water stroomt onderin weer terug in de boiler, waardoor dat het warmer water omhoog duwt. Het water dat in de tussentijd is opgewarmd is inmiddels weer gestegen. Je kunt water dat is verwarmd door een zonneboiler gebruiken voor huis verwarming, maar ook voor zwembad verwarming. In Nederland schijnt de zon niet genoeg en niet constant genoeg om aan alle warm water behoefte te voldoen, dus verwarming van je huis en van je gebruikswater. Het is daarom altijd een combinatie van je cv ketel en je zonneboiler of alleen gebruikswater.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wat kost een zonneboiler

Soort zonneboiler prijs inclusief installatie

Soort zonneboiler prijs inclusief installatie  
1 collector, 1 boiler van 100 liter € 2200
2 collectoren, 1 boiler van 100 liter € 3000
2 collectoren, 1 boiler van 200 liter € 3500
3 collectoren, 1 boiler van 300 liter € 5000
Soort zonneboiler Prijs excl. installatie Installatie
Compact € 1500 – € 2500 € 500
Combi € 2500 – € 3500 € 500 – € 1000

De compacte zonneboilers en de combi zonneboilers zijn de meest verkochten. De compacte zonneboiler heeft een inhoud van 70 tot 140 liter, verwarmt gebruikswater en is geschikt voor kleine huishoudens. Het heeft een inhoud van 250 liter, verwarmt gebruikswater en gedeeltelijk cv en is geschikt voor grotere huishoudens.

Gemiddeld huishouden

Voor een gemiddeld huishouden is een boiler van 200 liter in combinatie met 2 collectoren voldoende. Een zonneboiler zelf installeren is niet aan te bevelen. Je kunt het niet in je eentje doen en hebt minimaal een steiger nodig. Als de aansluiting niet goed is, gaat je zonnepaneel makkelijk kapot of is de werking niet optimaal. Omdat het water warmer dan 200 graden kan worden, zijn specifieke knelkoppelingen vereist. Ook moet je waterleidingen verleggen en de boiler aansluiten op je cv. Dat is iets dat überhaupt niet mag. Werken aan je cv mag alleen een installateur wegens het gevaar van werken met gas. Doe je dit toch, dan vervallen per direct de garantie voorwaarden van je cv installatie. Dit geldt voor zowel de fabrieksgarantie als de garantie die de installateur biedt met het service- of onderhoudscontract. Het is het niet waard om dat risico te nemen.
Er zijn 4 verschillende soorten zonneboilers, de standaard, de compacte, de cv zonneboiler en de zonneboiler combi. De standaard zonneboiler, deze verwarmt alleen gebruikswater. De compacte zonneboiler verzorgt alleen gebruikswater voor kleine huishoudens. Hij is compact van formaat, dus geschikt voor kleine ruimten. De cv zonneboiler, deze dient vooral als voorverwarming voor je cv ketel water en nog de zonneboiler combi, aangesloten op je cv installatie die je verwarming van je huis en je gebruikswater verzorgt. De cv springt alleen bij op piekmomenten. In de zomer zal je cv dus veel minder vaak en veel minder snel bijspringen dan in de winter.

Plaatsing ideale hoek en ligging

Bij het plaatsen van je zonneboiler op het zuidwesten, zuiden en zuidoosten, met een hoek tussen de 20 en 60 graden, haal je het beste resultaat uit je zonneboiler. Hoe dan ook, er mag natuurlijk nooit schaduw op je zonneboiler komen. Let er dus op dat de zon niet zodanig draait dat door een flat die in de buurt staat, je zonneboiler de halve dag in de schaduw komt te liggen.
Let erop of je ketel geschikt is voor een zonneboiler. Als er Gaskeur-NZ op staat, dan is hij geschikt als bijverwarmer. Staat dit keurmerk er niet op, dan is aanpassing van je ketel heel goedkoop.

De prijsopbouw van de installatie van je combi ketel

Bij de compacte zonneboiler komt de verhouding van materiaalkosten op 80% en de installatiekosten op 20%. Bij de combi zonneboiler komt de verhouding van materiaalkosten op 80% en de installatiekosten op 20%. Dit zijn gemiddelde prijzen.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je combi ketel

  • Keuze 1: wat verwarmen
    Bepaal van te voren wat je wil verwarmen, alleen je gebruikswater of ook verwarmingswater. Deze prijzen verschillen aanzienlijk, maar de kostenbesparing scheelt ook aanzienlijk. Je kunt een berekening laten maken bij een installateur.
  • Keuze 2: je budget
    Ongeacht wat je wil, je kunt een zonneboiler altijd leasen of huren. Zo kun je toch je eerste keuze voor laten gaan. Bij leasen wordt je vaak na verloop van tijd eigenaar. Kijk goed naar de voorwaarden van je contract.
  • Keuze 3: ruimten
    Je hoeft niet in één keer alle ruimten in je huis te verwarmen op zon energie, maar kunt ook kiezen voor alleen je garage bijvoorbeeld, als je veel aan je old timer klust in de winter. Een compact zonneboiler is dan ideaal en scheelt veel in je energiekosten, terwijl jij in een warme garage kunt werken.

Interessante Bespaartips

Ga je verhuizen naar een nieuwbouw wijk, onderzoek dan of het aanleggen van meerdere zonneboilers in je buurt een kwantum besparing oplevert in de aanschaf van je boilers, maar ook in de installatie. De kans is groot dat dat zo is. Kijk verder welke subsidieregels van toepassing zijn. De gemiddelde subsidie komt neer op zo’n €650.

Toch al aan het verbouwen? Bekijk ook: dakkapel prijzen.

Vergelijk Offertes

Offertes vergelijken op deze website heeft altijd nut. De installateurs zijn vaak scherp met hun aanbiedingen, scherper dan dat je op alleen hun website een offerte aanvraagt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.