Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Uhr ketel kostenUHR ketel (Ultra Hoog Rendement) werkt in combinatie met een warmtepomp die warmte wint door temperatuurverschillen in de lucht. Deze warmte geeft hij door aan de ketel. Ook hergebruikt hij de verbrandingsgassen. De warmtepomp werkt op elektriciteit en onttrekt warmte uit de (in dit geval) lucht en geeft deze af aan koud water waardoor dit weer opwarmt. Hierdoor ontstaat het ontzettend hoge rendement van 140% tot 147%. Een UHR ketel heeft geen condensvorming en is dus altijd een open systeem. Doordat er geen condensvorming is, is er geen aansluiting op het riool nodig, wat de ketel makkelijk plaatsbaar maakt in ieder woning. Let wel, in een goed geïsoleerde woning heeft dit type ketel geen voorkeur omdat het ook ventilatielucht aanzuigt. In een goed geïsoleerde woning is al weinig ventilatielucht, het beetje lucht dat overblijft kan niet ook nog weggezogen worden.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wat kost een UHR ketel

UHR ketel rendement 140% – 147% solo € 1500 – € 26000
Combi € 1800 – € 3000
Installatie € 700

De UHR ketel werkt met een open systeem. Dit betekent dat de onderkant van de ketel open is. Hier zit de warmtepomp die de lucht aanzuigt van de bodem, de buitenlucht of de ventilatielucht.
Er is voor een UHR ketel subsidie aan te vragen. Er is subsidie beschikbaar voor een losse warmtepomp of voor een systeem dat een warmtepomp gebruikt. Dat is je UHR ketel. De subsidie krijg je van de stad of gemeente waar je woont. Dat is niet helemaal eerlijk, omdat de bedragen per stad of gemeente kunnen verschillen, maar de overheid heeft het zo bepaald. Er is vaak meer subsidie te halen in een grote stad, omdat de kwaliteit van de lucht daar slecht is. Iedere vorm van verbetering wordt aangepakt, dus niet alleen een milieuzone voor verkeer, ook subsidie op cv ketel uitstoot. Ook kunnen de voorwaarden nog wel eens verschillen per stad of gemeente. Ga er dus niet van uit dat de subsidie die je hebt gehoord van iemand die in het zuiden woont, gelijk staat aan de subsidie van iemand die in het westen woont. Vraag de exacte voorwaarden voor het jaar waarin je subsidie aanvraagt dus goed op. Let er ook op of het volgende jaar waarin je je aankoop van je UHR ketel misschien plant, nog wel subsidie aanbiedt. Zijn de voorwaarden veranderd of vervalt de subsidie helemaal, dan kun je beter nog in het jaar waarin je zit je UHR ketel aanschaffen. Als je het benodigde bedrag nog niet bij elkaar hebt, kan het zelfs lonen een lease contract aan te gaan waarbij je na verloop van tijd eigenaar wordt van de ketel. De ketel komt hierdoor vaak niet duurder uit, maar al zou dat zo zijn, dan nog is dat te verwaarlozen tegen het missen van het subsidie bedrag. De installateur van je UHR ketel is vaak op de hoogte van alle details, bespreek dus je opties met hem. Ga ook naar een andere installateur om te kijken wat het prijsverschil is. Het kost wat investering in tijd, maar de bedragen zijn dusdanig dat het wel loont.
Je mag nooit je ketel zelf installeren. Je werkt met gas en het risico op het vrijkomen van gas bij verkeerde installatie is te hoog. Om je fabrieksgarantie te houden en ook om zelf veilig te blijven wonen moet je de ketel laten installeren door een erkend installatie bedrijf. Doe je dit niet, dan verlies je je fabrieksgarantie. Denk ook na over- en bespreek een service- of onderhoudscontract met de installatie van je ketel.

De prijsopbouw van de installatie van je UHR ketel

 • De gemiddelde prijs van een UHR solo ketel is €2000. De gemiddelde installatie prijs is €700. De verhouding komt dus uit op materiaalkosten 74% tegen arbeidsloon 26%.
 • De gemiddelde prijs van een UHR combi ketel is €2400. De gemiddelde installatie prijs is €700. De verhouding komt dus uit op materiaalkosten 77% tegen arbeidsloon 23%.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je UHR ketel

 • Keuze 1: de gebruiksintensiviteit
  Hoe intensiever het gebruik, des te meer capaciteit wordt er van je ketel verwacht. Dit maakt je ketel duurder in aanschaf en ook duurder in gebruik, ondanks het hoge rendement dat de UHR ketel biedt. Reken dus eerst uit wat je capaciteit verwachting is zodat je niet een dure ketel aanschaft die je niet nodig hebt.
 • Keuze 2: de isolatie van je woning. Als je woning echt goed geïsoleerd is en je wil per sé een UHR ketel, dan moet je wel zorgen voor het voldoende open zetten van ramen. Echter, je kunt beter voor een HR ketel kiezen.
 • Keuze 3: combi of solo
  Als je gebruikswater wordt verwarmd door plaatselijke boilers, heb je niet per sé een combi UHR ketel nodig. Wilde je toch al van je boilersysteem af, dan is dit het ideale moment om iets meer te investeren in een combi HR ketel.
 • Keuze 4: subsidie
  Op sommige UHR ketels is subsidie aan te vragen. Dit kan behoorlijk lonen waardoor je wellicht toch voor een ander type HR ketel kunt gaan waar je eerst niet aan toe kwam. Kijk het goed na in de subsidie gids.
 • Keuze 5:
  Als je in een nieuw te bouwen wijk gaat wonen kun je door samenwerking met je buren meerdere ketels tegelijk bestellen. Doordat de installateur groot inkoopt, wordt vaak korting op de ketel aangeboden.

Interessante Bespaartips

Bestel als je kunt wachten je ketel buiten het winter seizoen. Ketels zijn dan vaak goedkoper. Let ook op verversing van een collectie of het uitkomen van een nieuw model. Dit brengt de prijs van een oud model dat eigenlijk helemaal niet oud is, naar beneden.

Vergelijk Offertes

Als je een offerte aanvraagt, doe dit dan via een deze website. Buiten het gemak van het maar één keer invullen van je gegevens, zijn de aanbiedingen vaak scherper doordat meerdere bedrijven aangesloten zijn aan deze website. Zij kunnen zich namelijk inschrijven op deze website en weten dat meer bedrijven meedingen naar jouw aanvraag.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.