Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Condensatieketel kostenDe condensatie ketel werkt op de volgende manier. Bij het verwarmen van het water in je cv ketel komen gassen vrij. Deze gassen zijn warm dus stijgen op. Tijdens het stijgen koelen ze af en worden weer water in plaats van gas. Dit water wordt opgevangen en heet retour water. Dit retour water wordt door middel van een warmtewisselaar door de vrijgekomen rookgassen weer verwarmd en hergebruikt. Dit heet rendement. De condens ketels heten HR ketels; Hoog Rendement ketels en hebben een rendement van tot 107%. De condens ketels zijn onder te verdelen in solo ketels voor alleen je verwarming, of combi ketels voor je verwarming en voor je gebruikswater in bijvoorbeeld je badkamer of keuken. De enige ketel die een condensatie ketel is, is een HR ketel. Een UHR ketel of een HR-e ketel geven geen condens af. Een condens ketel kan alleen geplaatst worden op een plek met riool aansluiting en is dus niet voor iedere woning geschikt. Er zijn condensatie ketels die werken op aardolie, de mazout ketels. We bespreken hier alleen de ketels die werken op gas, omdat dat de ketels zijn die je in je woning gebruikt.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wat kost een condensatie ketel

Soort ketel Rendement Prijs
Condensatie ketel Rendement 100% -107% aansluiting op riool Solo € 1000 – € 2500

Combi € 1800 – € 3000

Capaciteit

De kosten van een condensatie ketel hangen af van het de intensiviteit van het gebruikt, dus de capaciteit. Dit gebruik is te bepalen naar aanleiding van het aantal ruimten dat verwarmd moet worden en ook de grootte van de ruimten. Daarbij heb je de keus tussen een solo of een combi condensatie ketel. Een solo ketel verwarmt alleen water voor je verwarming, een combinatie ketel verwarmt ook water voor gebruik, dus badkamer of keuken. Daarnaast is er nog de vraag of je gelijktijdig warm water gebruikt, dus in de keuken en in de badkamer, de bekende schreeuw van boven als iemand staat te douchen en je doet de kraan open. De prijs van een gemiddelde ketel is € 1500 tot €2000, afhankelijk van je eisen. De meest verkochte ketel kost €1500.

Rookafvoer

Hou bij de aanschaf van je condensatie ketel ook rekening met de installatie van je rookafvoer als dat nog niet aanwezig is. Hiervoor is een speciale dubbelwandige buis nodig die aan de NBN B 61-002 norm moet voldoen. De dubbelwandige buis zuigt verse lucht aan en vuile verbrandingsgassen af. Als je niet aan de norm van de buis voldoet, bevriest het condens en dat is niet goed voor je ketel. Een dubbelwandige buis kost €100/m. Een condensatie ketel heeft altijd een gesloten systeem, dat wil zeggen dat de ketel de zuurstof die nodig is voor de gasverbranding haalt uit de lucht buiten de woning (via de dubbelwandige buis). Daarbij heb je nog de kosten van het maken van een doorvoer gat in het dak of de muur.
Bij de installatie van je condensatie ketel moet je ook rekening houden met installatie kosten. Voor de fabrieksgarantie maar ook volgens de wetgeving mag je je condensatie ketel niet zelf installeren. Dit omdat je met een gasaansluiting werkt. Na de aansluiting voert de installateur dan ook een gasmeting uit. De kosten voor het installeren van je condensatie ketel komen neer op een gemiddeld bedrag van € 700.

Fabrieksgarantie

Op ieder ketel ziet fabrieksgarantie. Om van die garantie gebruik te kunnen maken, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals het verplicht laten installeren door een installateur en de eerste 5 jaar om de 2 jaar je ketel een onderhoudsbeurt te geven en na 5 jaar ieder jaar. Als je dit niet doet, vervalt de fabrieksgarantie. Sluit hiervoor een service- of onderhoudscontract af bij degene die je gasketel heeft geïnstalleerd. Zij houden ook administratie bij en tekenen af op de ketel na iedere beurt.

De prijsopbouw van de installatie van je condensatie ketel

Een all-in installatie, dus met ketel, voorrijkosten, het verwijderen- en afvoeren van het oude toestel, plaatsing, materiaal en instellen van de ketel komt neer op ongeveer €2300.
Je komt er zoals is uitgelegd niet onderuit om je gas ketel door een installatie bureau te laten installeren. De prijs van de meest verkochte ketel is €1500 een gemiddelde installatie prijs ligt op €700, daardoor liggen de verhoudingen materiaalkosten tegen arbeidsloon op 68% tegen 32%.
Let op, de meest verkochte prijs van €1500 is niet de gemiddelde prijs, die ligt op €2000. Het enige dat loont in het zelf voorbereiden is, in het geval je geen afvoerbuis hebt, deze zelf aanschaffen en installeren.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je condensatie ketel

  • Keuze 1: de uitgang naar buiten
    Als je geen afvoer buis naar buiten hebt, moet je deze maken of laten maken. Dit is kostbaar en kan de prijs van je ketel bijstellen naar beneden. Let er op of er afvoer is naar het riool, anders kun je geen condensatie ketel installeren.
  • Keuze 2: solo of combi
    Een combi ketel is duurder dan een solo ketel, dat is logisch, want hij kan meer doen. Als je een ketel hebt die veel moet verwarmen en daardoor een hogere capaciteit heeft en dus duurder is, kies dan voor een solo ketel als het je budget overschrijdt.
  • Keuze 3: intensiviteit
    Niet alleen meerdere badkamers bij een combi ketel, maar ook bijvoorbeeld veel thuis zijn bepalen de intensiviteit van een condensatie ketel. Daarbij ook nog de grootte van je woning en de te verwarmen ruimten.

Interessante Bespaartips

Een warmwaterklasse ketel met CW 3 of 4 (klasse M) zijn het zuinigst in gebruik. Dit in combinatie met een slimme thermostaat, bijvoorbeeld per te verwarmen kamer of met een beweging sensor, zorgen voor besparing. Ook kopen buiten het seizoen en een model dat in de uitverkoop gaat omdat er een nieuwer model uitkomt, kunnen veel besparing opleveren.

Vergelijk Offertes

Offertes vergelijken levert geld op doordat meerdere installateurs zijn aangesloten bij deze vergelijkingsite. De aanbiedingen die zij doen worden hierdoor scherper, de concurrentie is immers direct.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.