Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Lagetemperatuursketel kostenEen lage temperatuurketel, oftewel een LTV ketel oftewel een LowH2O ketel, verwarmt het water in de ketel tot een lagere temperatuur dan in de traditionele ketel. Waar een traditionele ketel verwarmt tot 70 à 85 graden, verwarmt een lage temperatuurketel tot 35 à 40 graden. Hierdoor hoeft de ketel aanzienlijk minder energie te verbruiken, het water is immers sneller op de benodigde temperatuur. De lage temperatuurketel kun je niet voor alle verwarmingselementen gebruiken. Deze ketel is vooral geschikt voor wandverwarming of vloerverwarming, omdat deze soort verwarming je ruimte veel effectiever verwarmt. Is dit geen optie in je huis, dan kun je je radiatoren veranderen in over-gedimensioneerde radiatoren. Over-gedimensioneerde radiatoren hebben een grotere dimensie dan normale radiatoren. Een radiator voor een lage temperatuurketel, een LTV ketel dus, wordt ook wel een LTR, een lage temperatuur radiator genoemd. Een lage temperatuurketel kan werken op gas en op stookolie, met een warmtepomp of op zonne-energie. We bespreken hier de kosten van een lage temperatuurketel die werkt op gas omdat dat nog steeds de meest gangbare ketelvoorziening in Nederland is. Een lage temperatuurketel is duurder in aanschaf dan een standaard HR ketel, je hebt dit echter in maximaal 2 jaar terugverdiend. Aangezien een ketel gemiddeld 12 tot 15 jaar mee gaat, is dat een goede investering. De meeste systemen werken met een warmtepomp. Dit maakt het systeem in de aanschaf duur en is dus een belangrijke factor om rekening mee te houden. De hybride pomp is de meest betaalbare pomp. De gemiddelde prijs van een hybride pomp komt op €3500.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wat kost een lage temperatuurketel

Capaciteit     gemiddelde prijs inclusief installatie  
Laag €1700 Soloketel exclusief pomp
Hoog €3000 Soloketel exclusief pomp
Radiatoren over- gedimensioneerd    
Kleinste maat €100  
Grootste maat €800  
Warmtepompen    
Hybride pomp €3200 – €5500  
Pomp voor buitenlucht €5500 – €9500  
Installatie radiatoren per uur    
Starttarief van 4 uur €45 per uur   €180  
Per radiator 2 uur €45 per uur   €90  

Bij het starttarief zit het legen en weer vullen van je cv systeem en het ontluchten en testen op lekkages plus het testen van de werking van je cv systeem. Ook het leggen van de leidingen in zicht zit hierbij inbegrepen. Deze handelingen vinden altijd plaats, of je nou 1 of meerdere radiatoren laat zetten. Moeten er leidingen verlegd worden of bijvoorbeeld uit het zicht gelegd worden, dan zijn dat extra kosten. De stelregel is; op maximaal 1 meter van je bestaand radiator aansluiting is geen meerwerk.
Een lage temperatuurketel vereist een goed geïsoleerde woning. Dit omdat het langer duurt voordat de ruimte opgewarmd is en het nog iets langer duurt als de temperatuur verschillen hoger zijn. Bij een goed geïsoleerde woning ga je dat tegen. Zorg dat het temperatuur verschil nooit lager is dat 2 graden als je (’s nachts) je thermostaat terug zet. Je kunt over het algemeen je temperatuur 2 graden lager zetten dan je normaal gewend bent met een HR ketel. Een lage temperatuurketel vermindert stofmijt, stof schroei en zwevend stof in de lucht door de combinatie met vloer- of wand verwarming. Het is dus een goed alternatief als je last hebt van je luchtwegen.
Subsidies voor een lage temperatuurketel zijn aan te vragen bij de stad of de gemeente waar je woont en niet meer bij de centrale overheid. Je kunt subsidie aanvragen op de warmtepomp, op de LTV ketel en op de LTV radiatoren, maar dit scheelt dus sterk per gemeente.
Het is niet toegestaan de ketel zelf aan te brengen, je verliest daardoor het recht op je fabrieksgarantie en dat is zonde. Daar je werkt met gas (wat professioneel moet worden uitgeschakeld voor het punt van binnenkomst) mag een ketel alleen geïnstalleerd worden door een erkende installateur. Deze voert ook gasmetingen uit nadat de installatie voldaan is, dat slaapt ’s nachts wel zo lekker. Ook moet je voor je fabrieksgarantie voldoen aan een aantal periodieke controles. Daarbij geeft ook de installateur bepaalde vormen garantie. Ga dus ook niet na het officieel installeren klussen aan je ketel.

De prijsopbouw van de installatie van je lage temperatuurketel

Uitgaande van een gemiddelde radiator maat en het leggen van 8 radiatoren (eengezinswoning) komt de verhouding op 8 x €300 = €2400 voor de radiatoren, hybride pomp €3500, ketel €2000 en 18 uur arbeidsloon is 18 x €45 = €360: materiaalkosten 95,5% tegen arbeidsloon 4,5%.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je lage temperatuurketel

 • Keuze 1: de warmtepomp
  De warmtepomp is min of meer het duurste onderdeel van je LTV installatie. Een hybride pomp is de meest betaalbare. Zoek uit waar je subsidie op krijgt en bepaal je lage temperatuurketel naar aanleiding van de prijs van je warmtepomp.
 • Keuze 2: de installatie
  Heb je al vloer- of wandverwarming, dan is de omschakeling naar een lage temperatuurketel heel goed haalbaar. Als je geen wand- of vloerverwarming hebt maar je wil deze binnenkort wel aanschaffen, dan is dat het moment om ook voor een lage temperatuurketel te kiezen.
 • Keuze 3: je thermostaat
  Het samen laten werken van je lage temperatuurketel met een slimme thermostaat levert nog meer besparing op. Het is zeker handig omdat er altijd maar een temperatuur verschil van 2 graden mag zijn. Een slimme thermostaat houdt dit prima in de gaten in de verschillende ruimten van je woning waardoor je lage temperatuursysteem snel kan reageren.

Interessante Bespaartips

 1. In een nog nieuw aan te leggen wijk kun je met de bewoners beslissen of je per hele wijk overgaat op het lage temperatuur ketel systeem. Dit scheelt door kwantum bestelling en kwantum installatie aanzienlijk in de prijs.
 2. Als je gaat verhuizen naar een andere stad of gemeente, kan dat schelen in de hoogte van de geboden subsidie. Dit kan er voor zorgen dat je toch kiest voor een laag temperatuursysteem, dus inclusief vloer verwarming of wand verwarming of lage temperatuur radiatoren.

Vergelijk Offertes

Vraag offertes aan, het loont zeker. Er zijn veel voordelen te halen uit deze vergelijkingssite waar verschillende installateurs hun aanbiedingen scherp maken. Je krijgt via deze website een helder overzicht.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.