Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

VR ketel kostenDe VR ketel was de eerste ketel die werkte met een Verhoogd Rendement, dat betekende dat er minimaal 83% bruikbare energie uit een ketel moet komen. Inmiddels is dit rendement achterhaald en sinds september 2015 mag de ketel niet meer gemaakt worden. Een ketel moet sinds september 2015 voldoen aan een energie label waarbij de minimale eis aan de ketel energie label B is, minimaal 90%. Inmiddels ligt het rendement standaard op 100% tot 107% bij een HR (Hoog Rendement) ketel. Een VR ketel valt onder energie label C. De bestaande voorraad ketels mag nog wel aan particulieren verkocht worden. De voorraad van de ketels slinkt dus en wordt niet meer aangevuld. Waarom toch een VR ketel kopen als het rendement zo relatief laag is? In sommige gevallen kan een HR ketel niet geplaatst worden. Dan is een VR ketel een uitkomst. Een HR ketel kan niet geplaatst worden op een schoorsteen omdat een gemetselde schoorsteen niet vocht- en luchtdicht is. Een HR ketel moet altijd aangesloten zijn op een vocht- en luchtdichte pijp van aluminium, rvs of een voor rookgassen geschikte kunststof. Veel rookkanalen in Nederland zijn nog van het ouderwetse bakstenen schoorsteenmateriaal en soms kunnen die niet aangepast worden op de vereisten van een HR ketel. Dit is de enige reden dat een VR ketel nog geplaatst mag worden. Schoorstenen van baksteen zullen in de loop der tijd dus allemaal moeten worden aangepast als geen andere rookuitgang gemaakt kan worden. Omdat er deze dwingende eis is aan het rookkanaal, is de prijs van een VR ketel nog niet gezakt en liggen daarom nog gelijk aan die van de HR ketels.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wat kost een VR ketel

 

Type Prijs
Solo €1000 – €2500
Combi €1800 – €3000
Installatie kosten €500

Let er op dat je een ketel niet zelf installeert. Je raakt dan de fabrieksgarantie die op je lage temperatuurketel zit kwijt. Omdat je werkt met gas (de gastoevoer moet ook uitgeschakeld zijn vóór het punt van binnenkomst) mag een ketel alleen geïnstalleerd worden door een erkende installateur. Deze voert na de plaatsing gasmetingen uit zodat hij zeker weet dat de installatie niet lekt. Ook moet je voor je fabrieksgarantie voldoen aan een aantal periodieke controles waarbij de installateur tevens bepaalde vormen van garantie geeft. Breng dus na het installeren van je ketel niet alsnog veranderingen aan .

De kosten van het aanpassen van je schoorsteen komen gemiddeld neer op €2500. Dit is dus een extra kostenpost indien de mogelijkheid er wel is om je schoorsteen van binnen te bekleden. Je kunt er voor kiezen nog even te wachten op de volgende ronde omdat deze uitgave gewoon te groot is. Wel kun je nog berekenen in hoeveel jaar je het prijsverschil eruit hebt gestookt en wat dus een goede lange termijn oplossing is. Uiteindelijk moet toch de overgang gemaakt worden. Er zijn installatie bedrijven die een all-in prijs bieden bij de aanschaf van de HR ketel, maar het is niet per sé een klus die alleen de installateur kan doen. Zorg er echter wel voor dat het altijd goed gebeurt. Van het niet vocht- en gasdicht zijn van je schoorsteen kan je HR ketel kapot gaan en ook niet het te verwachten rendement opleveren, dan is dus alles nutteloos. Ook moet je altijd voorzichtig zijn met het afvoeren van koolmonoxide, het gas dat vrijkomt bij verbranding. Dat gas moet op een zo snel mogelijke manier uit je woning verdwijnen en met een bakstenen schoorsteen gebeurt dat niet. Weeg één en ander dus goed tegen elkaar af. Mocht het toch een te kostbaar plaatje worden, denk dan aan het leasen (met recht op koop) van de HR ketel inclusief het installatieproces, dus de totaal prijs. Daar zit dan ook de bekleding van de binnenkant van je schoorsteen bij.
Al met al zorgt de zich steeds verbeterende techniek met de milieu eisen die daar uit ontstaan voor een situatie in deze die niet altijd gewenst is. Het zal nog lang duren voordat alle schoorstenen in Nederland zijn bekleed met HR vereist materiaal. Het is nu een lastige omslag waar bijna iedereen mee te maken krijgt. Dit terwijl de nieuwe techniek van alleen elektrische ketels om de hoek staat en er helemaal geen gassen meer vrij komen op den duur. Dit wordt ook gestimuleerd door de overheid door de belasting op energie te verlagen, waardoor gas gestookte ketels duurder zullen worden. Hou dus de techniek en de toekomst in de gaten, er zullen nog genoeg veranderingen plaats vinden die elkaar snel opvolgen.

De prijsopbouw van de installatie van je VR ketel

Uitgaande van een gemiddelde ketelprijs voor een solo ketel van €1500 en het plaatsen van €500 komt de verhouding op materiaalkosten 75% tegen arbeidsloon 25%.
Uitgaande van een gemiddelde ketelprijs voor een combi ketel van €2300 en het plaatsen van €500 komt de verhouding van op materiaalkosten 82% tegen arbeidsloon €18%.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je VR ketel

  • Keuze 1: de afvoer
    Je kiest eigenlijk alleen nog voor een VR ketel als de afvoer niet kan worden aangepast naar de eisen van een HR ketel, dus als je een bakstenen schoorsteen hebt die niet te bekleden is met materiaal die vereist is voor een HR ketel óf als er geen andere mogelijkheid is om een ander afvoer kanaal van de gassen te maken.
  • Keuze 2:
    Je kunt, als de prijs alles bij elkaar genomen door de schoorsteen bekleding te hoog wordt, ook nog een HR ketel leasen met recht op koop of met een vervangingscontract om een bepaalde periode.

Interessante Bespaartips

Vraag offertes aan en kijk bij outlet stores, hier kan nog wel eens een koopje tussen zitten. Omdat de ketel niet meer mag worden gemaakt, maar alleen als bestaande voorraad mag worden verkocht, zijn er niet veel bespaartips te geven.

Vergelijk Offertes

Offertes aanvragen voor een VR ketel heeft nog wel nut, omdat installateurs wellicht van een voorraad af willen komen. De kans is groot dat je via deze vergelijkingssite nog scherpe aanbiedingen kunt krijgen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.