Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Convectoren kostenEen convector is een populair alternatief voor een radiator. Waar een radiator de ruimte verwarmt met stralingswarmte, doet een convector dat door middel van warme lucht verspreiding, dit heet convectiewarmte. De convector heeft op de bodem een koperen buis waar aluminium lamellen omheen zitten. Door die buis vloeit warm water die wordt opgevangen en verspreid door de lamellen. Door de aangezogen lucht van de convector wordt de koude lucht verwarmd en als warme lucht weer uitgestoten. Als die warme lucht weer afkoelt, daalt deze en wordt weer aangezogen. Convectoren worden sneller warm en koelen sneller af, hierdoor is er bijna geen ongebruikte restwarmte. 90% van de convector warmte is warme luchtstroom, 10% is stralingswarmte. Heel veel mensen kiezen voor een convector omdat je deze uit het zicht kunt plaatsen in de vloer of een kast. Het enige dat je dan ziet is het convector rooster. Behalve dat je geen radiator ziet, scheelt het ook veel in de opties om je ruimte in te richten, je hoeft geen rekening te houden met een radiator waar je niets tegen aan kunt zetten. Doordat de convector minder warm water gebruikt en sneller opwarmt, is deze vorm van verwarmen energie zuinig. De energiebesparing loopt op tot 10%. Tegenwoordig worden convectoren ook wel Low-H²O (laag water) genoemd.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wat is het?

Een convector in de vloer bestaat uit een geïsoleerde convectorput, een convector en een rooster. Roosters worden in bijna alle materialen gemaakt zoals aluminium, messing, hout en staal. Je hebt 2 soorten convectoren, convectoren op gas en op elektriciteit. Voor de elektrische convector is geen water nodig, de buis wordt warm door elektriciteit. Elektrische convectoren worden vaak gebruikt voor bijverwarming.

Wat kost een convector

Prijs van een convector gas en elektrisch

Soort Prijs per stuk    
Vloer €130 – €450 L160 x H40cm L2600 x H700mm
Wand €130 – €450 L600 x H800mm L300 x H28cm
Vrijstaand €130 – €450 L60 x H13cm L300 x H28cm
Rooster met put €130 – €450 L1210 x B350mm L3210 x B510mm

Een elektrische convector steek je gewoon in het stopcontact, maar convectoren die verwarmen op gas, dus aangesloten zijn op je cv ketel, mag je niet zelf installeren. Dit moet gebeuren door een erkende installateur. Wel kun je zelf vast de convectorput uitgraven en isoleren, dit scheelt arbeidsloon. De kosten voor het aanleggen van een convector op gas als je zelf de put het gemaakt liggen tussen de €300 en € 600, afhankelijk van de toevoer van de gasleiding. Het laten maken van een professionele, geisoleerde put en het installeren van de gasconvector kost vanaf 118 cm lengte €1.600.
Een convector gaat minder lang mee dan een radiator en de prijs is hoger. Wel is het energieverbruik lager, waardoor het verschil kleiner wordt.

De prijsopbouw van de installatie van je convector

Per convector met alleen installatie convector met een gemiddelde convectorprijs van €250, roosterprijs met put van € 700 en de gemiddelde installatieprijs van €450 kom je verhoudingsgewijs uit op materiaalkosten 68% en installatiekosten 32%.
Het kiezen van een convector doe je door de warmtevraag te bepalen. Dit loopt van laag tot gemiddeld tot hoog. De warmtevraag wordt bepaald door het warmteverlies. Bij een laag warmteverlies komt een lage warmtevraag. Convectoren plaats je altijd bij een raam of schuifpui, omdat koude lucht wordt aangezogen en omgezet in warme lucht. Alleen bij een hoge warmtevraag plaats je de convector niet bij een raam of deur, maar juist zo ver mogelijk daar vandaan. Dit zijn vaak opstellingen in winkels en gebouwen waar deuren constant open gaan. Hierdoor is de koude luchtcirculatie genoeg om bij de convector te komen.

 • Warmteverlies bij een raam tot 25% is een lage warmtevraag.
 • Warmteverlies bij een raam tussen de 25% en 75% is een middelgroot warmtevraag.
 • Warmteverlies bij een raam of ingang boven de 75% is een hoge warmtevraag.

Bij het zelf aanleggen van de convectorput moet je rekening houden met een aantal standaard dingen.

 •  Voldoende afstand van het raam zodat gordijnen de circulatie niet blokkeren en er geen warmteophoping ontstaat. Daarnaast moet de koude lucht goed bij de convector kunnen komen, hiervoor moet er circulatie zijn van het raam af.
 • Maak putten zo diep mogelijk en zo smal mogelijk, dit verhoogt de warmteafgifte.
 • De schafthoogte mag niet hoger dan 50 cm zijn. De lengte moet even lang zijn als de lengte van het raam voor optimale koude luchttoevoer en het voorkomen van tocht.
 • Het rooster op de convector put moet minimaal 70% vrije lucht doorstroom hebben.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je convectoren

 • Keuze 1: de ramen
  Heb je veel ramen of je ramen vaak open voor ventilatie, dan is een convector een veel betere optie dan een radiator. Bij een radiator heb je alleen maar warmteverlies, een convector zet de koude lucht juist om.
 • Keuze 2: indeling
  Doordat je een convector in de vloer kunt verwerken, hou je meer praktische ruimte over. Je kunt door een praktische afweging kiezen tegen een minder exclusieve convector omdat je motivatie anders is.
 • Keuze 3: een elektrische radiator kun je direct in het stopcontact steken, dit scheelt je veel installatiekosten.
 • Keuze 4: de ruimten
  Als je in de rest van je woning radiatoren hebt, kun je voor een convector in je woonkamer een luxere uitvoering of een grotere maat kiezen. Je hoef immers niet je hele huis om te zetten naar convectoren.
 • Keuze 5: je energieverbruik.
  Doordat een convector minder energie verbruikt en dus goedkoper is, gaat je energie rekening naar beneden, dit compenseert de prijs van de convector.

Bespaartips

 • All-in aanbiedingen zijn vaak goedkoper. Ook door een vernieuwde collectie gaan oudere modellen goedkoper weg terwijl deze vaak heel goed zijn.
 • Zorg dat je installeert vlakbij een radiator aansluiting, hierdoor hoeven er geen of veel minder leidingen te worden gelegd. Koop buiten het seizoen om, prijzen dalen dan aanzienlijk.

Offertes

Vraag offertes aan inclusief de convector en -exclusief, zo kun je een goed vergelijk maken en eventueel de convector in de aanbieding apart aanschaffen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.