Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Gasketel kostenEen gasketel is een ander woord voor cv ketel. Het is een ketel die water opwarmt voor je verwarming of gebruikswater die werkt op aardgas. Deze opwarming gebeurt door een brander, de brander werkt op gas. Er zijn vloerketels, dezen staan op de vloer, of wandketels, dezen hangen aan de wand. Iedere ketel werkt op gas, je spreekt daarom makkelijker van een cv ketel. Echter, er wordt door de overheid gestimuleerd om in de toekomst alleen nog maar nieuwe huizen te bouwen waarbij geen gas nodig is (ook niet voor koken), maar waarbij alles op elektriciteit werkt. Dit om de uitstoot van CO2 naar beneden te krijgen. Hierdoor ontstaat er in de (relatieve) toekomst weer onderscheid in een gasketel en een elektrische ketel. Een gasketel, dus een cv ketel, wordt onderverdeeld in 3 groepen, de HR gasketel, de UHR gasketel en de HR-e gasketel. Alle HR ketels die hier worden besproken zijn dus gasketels.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wat kost een gas ketel

Soort ketel Rendement Prijs
HR gas ketel Rendement 100% -107% aansluiting op riool gebruikt energie Solo € 1000 – € 2500

Combi € 1800 – € 3000

HR gas ketel Rendement 140% – 147% met warmtepomp, geen rioolaansluiting gebruikt energie Solo € 1500 – € 26000

Combi € 1800 – € 3000

HRe gas ketel rendement +++100%            bij >1.600 m³ gas werkt op generator wekt energie op € 8000 – € 12.000

Verschillende soorten HR gas ketels

 1. Hoog rendement gas ketel (HR ketel)
  De hoog rendement gas ketel heeft een rendement van 100% tot 107%. Het water wordt verwarmd door gas en naar je radiatoren of convectoren gestuurd. Afgekoeld water dat weer terug komt naar de ketel, wordt met de gassen die ontstaan door de gasverbranding weer verwarmd naar een basis temperatuur. Als er weer nieuw warmer water nodig is, hoeft dit water maar kort verwarmd te worden. Dit spaart energie. Doordat er gassen ontstaan, ontstaat er condens. Deze condens moet worden afgevoerd naar het riool. Je kunt deze HR gasketel dus alleen gebruiken als je een aansluiting op het riool hebt.
 2. Ultra Hoog rendement gas ketel (UHR ketel)
  De Ultra Hoog rendement gas ketel zorgt voor nog meer rendement dan de HR gas ketel en wel een rendement van 140% tot 147%. De UHR ketel werkt op een warmtepomp. Door temperatuurverschillen in de bodem, buitenlucht of ventilatielucht wordt warmte gewonnen waarmee het water verwarmd wordt. Deze gas ketel heeft geen aansluiting op het riool nodig.
 3. Hoog Rendement Elektriciteit gas ketel (HR-e ketel)
  De Hoog Rendement Elektriciteit gas ketel is een ketel die water opwarmt door middel van gas, maar tegelijkertijd ook energie produceert. In de ketel zit een hete lucht motor. Als de gas ketel aanslaat, slaat ook die motor aan. De motor wekt energie op en houdt deze vast voor gebruik in je huis. Door deze motor heet deze gasketel ook wel micro-warmtekracht ketel. Als je heel veel energie opwekt en minder gebruikt, kun je de energie verkopen aan je gasleverancier.
  Een gasketel heeft een open systeem of een gesloten systeem. Bij een gesloten systeem wordt de zuurstof die nodig is voor de gasverbranding gehaald uit de buitenlucht, dus door een buis vanaf je gas ketel door het dak of de muur naar buiten. In die buis zit ook je afvoer kanaal voor verbrandingsgassen.
  Bij een open systeem wordt de zuurstof die nodig is om het gas van je ketel te verbranden gehaald uit de ruimte om de ketel heen, binnen in huis door middel van een pomp die zuurstof uit de omgeving aanzuigt. Een erg goed geïsoleerde woning is niet geschikt voor een open systeem, er komt dan te weinig zuurstofrijke toevoer bij het gas.
  Op ieder ketel ziet fabrieksgarantie. Om van die garantie gebruik te kunnen maken, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je bent verplicht de ketel te laten installeren door een installateur en je bent verplicht de eerste 5 jaar om de 2 jaar je ketel een onderhoudsbeurt te geven en na 5 jaar ieder jaar. Doe je dit niet, dan vervalt de fabrieksgarantie. Het is raadzaam om hiervoor een service- of onderhoudscontract af te sluiten bij degene die je gasketel heeft geïnstalleerd. Hij kent de gas ketel goed en weet zo prima wanneer het waarvoor tijd is.

De prijsopbouw van de installatie van je gas ketel

Je komt er zoals is uitgelegd niet onderuit om je gas ketel door een installatie bureau te laten installeren. Een gemiddelde gas ketel kost €2000, een gemiddelde installatie prijs ligt op €700, liggen de verhoudingen materiaalkosten tegen arbeidsloon op 74% tegen 26%.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je gas ketel

 • Keuze 1: de afvoer
  Als je geen aansluiting hebt op je riool, dan kun je geen HR gas ketel kopen omdat deze condens produceert die afgevoerd moet worden. Een UHR ketel is voor deze situatie de meest gangbare oplossing, aangezien een HR-e gas ketel alleen voordelig is bij hoog gasverbruik.
 • Keuze 2: subsidies
  Bij hoog gasverbruik per jaar kun je de hoge aanschaf prijs van een HR-e gas ketel terug verdienen door subsidie aan te vragen op de aankoop van je gas ketel. Met de maandelijkse besparing op je energie rekening verdien je de gas ketel beetje bij beetje terug.
 • Keuze 3: het gebruik
  Als je intensief gebruik maakt van je gas ketel, heb je een gas ketel nodig met een groter vermogen. Hierin zitten duidelijke prijsverschillen. Als de overslag van een hele dure UHR gas ketel naar een HR-e gasketel klein is, dan kun je natuurlijk voor de laatste kiezen.

Interessante Bespaartips

Dingen als een ketel buiten het winterseizoen kopen, alsmede het kopen van meerdere ketels tegelijk, bijvoorbeeld bij een nieuwbouw wijk met je buren, maar ook kijken of er nog subsidies aan te vragen zijn, zijn allemaal handige bespaartips.

Vergelijk Offertes

Offertes vergelijken is misschien niet altijd even gezellig, maar levert wel scherpe aanbiedingen op waardoor de uitkomst na wat zoeken en vergelijken ruimte geven in je budget of andere aankoop.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.