Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De werking van een thermostaat wordt ook wel thermostatische regeling genoemd. De thermostatische regeling zorgt er voor dat een kamer de constante temperatuur heeft zoals je deze hebt ingesteld op je thermostaat. De thermostaat meet de temperatuur en geeft deze door aan het verwarmingselement. Bij verandering van temperatuur wordt dan nieuw warm water aangevoerd, tot de voorkeursinstelling weer is bereikt. De thermostaat is een belangrijk onderdeel van het cv systeem. Sterker nog, zonder thermostaat gebeurt er niets, maar het allerbelangrijkst, de slimheid van de thermostaat zorgt voor energiebesparing voor zowel het milieu als je portemonnee. Zo kun je met een slimme thermostaat de temperatuur per kamer instellen en ook verschillende tijden per kamer. Niet iedere thermostaat past op elke ketel. Let er dus op bij het kiezen van een cv ketel, dat de thermostaat die je wil erop aangesloten kan worden. Voer vloerverwarming zijn niet alle thermostaten geschikt.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wat kost een thermostaat

Thermostaten zijn onder te verdelen in 2 groepen, de aan/uit thermostaat en de modulerende thermostaat. De eerste genoemde gaat alleen maar aan of uit en werkt bij de daling van de temperatuur alleen op volle toeren om de ruimte weer te verwarmen. De ketel slaat steeds aan en weer af en verarmt dus koud water helemaal opnieuw tot de gewenste temperatuur. De modulerende thermostaat zorgt dat de temperatuur van je ruimte op hetzelfde niveau blijft door het eerder verwarmde water weer te gebruiken. De ketel staat dus constant aan waardoor minder energie nodig is om het water warm te houden. De aan/uit thermostaat pas op iedere ketel, de modulerende thermostaat is vaak ketel gebonden. Binnen de groep van modulerende thermostaten is een scala aan slimme thermostaten te vinden.

Type thermostaat kenmerken  prijs
Kamer Makkelijk te bedienen geen tijd instellen €50 – €170
Klok Stelt verschillende ruimtes in kent verschillende programma’s €140 – €250
Op afstand Inschakelbaar vanaf telefoon, laptop etc €150 – €250
Zelf lerend Kamer, klok of op afstand €130 – €300
Draadloos Kamer, klok of op afstand €75 – €300
Thermostaatkraan Verwarmt ruimte apart €3 – €250
Installatie Thermostaten €80 – €100
Installatie Thermostaat kraan €50 – € 80

Voor thermostaten specifiek voor vloerverwarming gelden dezelfde prijzen.
Thermostaten communiceren met de ketel via een protocol. Het handigst is het natuurlijk om de thermostaten aan te schaffen die bij de ketel horen, vaak zit de thermostaat al in het pakket. Wil je van thermostaat veranderen omdat er bijvoorbeeld bij je ketel een kamerthermostaat zat en je wil een klokthermostaat? Let er dan op dat het protocol van de thermostaat overeenkomt met dat van je ketel. De cv installateur kan je hierin adviseren.
Als je geen slimme thermostaat hebt en je wil toch je warmte per ruimte regelen, dan kun je een thermostaatkraan op je radiator monteren. Dit is een draaiknop waar een thermostaat ingebouwd zit. Als je die kamer warmer wil hebben dan de hoofdruimte, blijft het water in die radiator stromen tot de temperatuur bereikt is. De thermostaat in de hoofdruimte moet wel aanstaan. Zorg er voor dat er niets over de knop hangt voor zuivere meting.
Soms is het nodig om je thermostaat te verplaatsen, bijvoorbeeld als hij naast een deur hangt of op een plek waar de zon schijnt. Dit kan met een draadloze thermostaat. Je plaatst de nieuwe draadloze thermostaat op de plek waar je die wil hebben en op de oude thermostaat aansluiting zet je een RF (radio frequentie) module. Deze staat continu in contact met de draadloze thermostaat en geeft zo de nieuwe signalen af aan de ketel.

De prijsopbouw van de installatie van je thermostaat

Een thermostaat is zelf te installeren als je een beetje handig bent en goed de gebruiksaanwijzing volgt. Met het bespaarde geld kun je eventueel een duurdere thermostaat kopen. Wil je het liever laten doen door een installateur, dan betaal je voorrijkosten en arbeidsloon. De thermostaat hoef je niet bij de installateur aan te schaffen.
Voor de meeste thermostaten kom je uit op € 100 voor de installatie. Dit bedrag is exclusief extra werkzaamheden zoals het instellen van bijvoorbeeld een een ingewikkelde slimme thermostaat, maar wel inclusief het aansluiten op wifi en het testen van de werking. Voor vloerverwarming is vaak een offerte nodig. Bij de aanschaf van een thermostaat van de gemiddelde prijs van €150, ligt de prijsverhouding hierdoor op materiaalkosten 55% en arbeidsloon 45%.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je thermostaat

 • Keuze 1: de slimheid van de thermostaat.
  De aankoopprijs is vaak hoger, maar het energie verbruik van je ketel is lager. De éénmalige aankoopprijs is dus weg te strepen tegen de maandelijkse energie rekening.
 • Keuze 2: de leeftijd van de ketel
  Als het tijd is voor een nieuwe ketel, zit daar vaak een thermostaat bij. Is deze niet de thermostaat waar je zelf voor kiest, dan kun je een andere corresponderende kiezen.
 • Keuze 3: de plek waar de oude thermostaat hangt.
  Is deze plek niet gunstig, dan kun je alleen een draadloze thermostaat kopen.
 • Keuze 4: je ketel
  Niet iedere thermostaat past op de ketel die je hebt. Het is niet per sé merk gebonden, maar wel protocol gebonden.

Bespaartips

Koop een thermostaat als de winter voorbij is en zeker niet in het begin van de herfst. Een aankoopprijs is vaak seizoen gebonden en seizoenartikelen gaan in de uitverkoop als het seizoen voorbij is. Als het bijna tijd is voor een nieuwe ketel, schaf dan geen thermostaat aan. Vaak zit deze bij de ketel. Wil je een andere thermostaat, dan is dit goed onderhandelbaar.
Bij sommige installateurs krijg je korting op de thermostaat als je deze aanschaft bij die installateur, kijk hiervoor online naar aanbiedingen of all-in deals.

Offertes

Vraag, zoals je ook bij andere klussen zou doen, offertes aan. Je krijgt op deze manier snel een overzicht van de kosten waardoor je een goede keuze kunt maken. Kies altijd voor een lokaal bedrijf. Als er later iets veranderd moet worden, staan zij zo weer bij je op de stoep.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.