Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vloerconvectoren kostenEen vloerconvector is een prachtig en praktisch alternatief voor een radiator of wandconvector. Doordat je de convector kun wegwerken in de vloer, hou je veel meer opties over voor je inrichting. Daarbij is een convector ideaal als je veel te maken krijgt met koude luchtstroom in je woning. Dit geeft bij een radiator aanzienlijk warmteverlies, terwijl het voor een convector juist nodig is koude luchtstroom te hebben. De convector zet deze koude lucht om in warme lucht en verspreidt deze weer. Een convector in de vloer werkt bijna altijd op gas. Je kunt de convector daarom niet zelf installeren, dit moet door een erkende installateur gebeuren. Wel kun je zelf je convector put of -putten maken. Dit scheelt behoorlijk in arbeidsloon. Als je niet de handigste bent, dan zijn er ook vaak pakketten te krijgen waar de convector, de convectorput, het rooster op de put en het installeren in één prijs zitten.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wat kost een vloerconvector

Prijs van een convector gas en elektrisch.

Soort prijs per stuk               
Alleen convector €130 – €450 L160 x H40cm L300 x H50cm
Rooster met put €353 – €1.450 L1210 x B350mm L3210 x B510mm
Meest gebruikte maat prijs per stuk
Alleen convector €130 – €150 Lengte 1m60
Rooster met put €555 – €660 Lengte 2m00 tot 2m40
Inclusief installeren €1.820
Alleen installeren €300 – €600 Afhankelijk van het leidingwerk

Bij het zelf maken van de convectorput moet je reken op bijkomende kosten. Dezen bestaan uit de balkendragers voor de put, het tussenschot en het isolatiemateriaal. De convector zelf wordt aangesloten op een installatie van gas, je cv ketel. Dit moet en wil je ook laten doen door een professioneel installatiebedrijf. Het risico dat het werken met gas met zich meebrengt is gewoon veel te hoog.

Maak je dus zelf de put, dan ben je voor het aansluiten van je convector, afhankelijk van het te (ver)leggen leidingwerk tussen de €300 en € 600 kwijt. Een installatie inclusief al het materiaal, dus de convector, de put, het rooster, het isolatiemateriaal en het tussenschot, maar ook het legen en weer vullen van je cv systeem en het ontluchten ervan, het controleren op lekkage van water en het nemen van gasmetingen na aansluiting kost gemiddeld €1.820.

De prijsopbouw van de installatie van je vloerconvector

Als je alles zelf maakt en aanschaft, behalve het aansluiten van de convector zelf, bepalen we de prijsopbouw door van de meest gebruikte maat het gemiddelde van de laagste- en hoogste prijs te nemen, samen met het gemiddelde van het arbeidsloon. Hierdoor komen we uit op:

 • – convector €140
 • – put €605
 • – arbeidsloon €450

De verhouding komt neer op materiaalkosten 62%, arbeidsloon 38%. Bij de materiaalkosten zijn niet meegenomen het isolatiemateriaal en het tussenschotmateriaal. Deze prijzen zijn te afhankelijk van keuze en aanbieding. Het bepalen welke convector het geschiktst is voor je ruimte doe je door het verlies van warmte te berekenen. Als je dat percentage weet, is je behoeft aan de warmtevraag laag, middel groot of hoog. Laag warmteverlies is 25%, dit heeft een lage warmtevraag. Middelgroot warmteverlies is 25% tot 75%, dit heeft een middelgrote warmtevraag. Hoog warmteverlies is +75%, dus een hoge warmtevraag.

Omdat een convector werkt door middel van het aanzuigen van koude lucht, plaats je deze bij een lage en middelgrote warmtevraag onder een raam of voor een schuifpui, daar vindt immers de meeste luchtcirculatie plaats, of op de koudste plek in huis. Bij hoge warmtevraag, zoals bijvoorbeeld winkels of gebouwen, plaats je de convector zo ver mogelijk bij de deur vandaan omdat er al een constante zuigende werking is bij het openden van de deur.

Let bij het zelf aanleggen van de put op de volgende punten:

Scheid de toestromende koude lucht van de uitgaande warme lucht door het plaatsen van een houten schot voor de convector. Er is nu een leeg vlak tussen de convector en de kamerkant. Het schot raakt de bodem van de put niet, anders kan de lucht er niet in en uit. Zorg er voor dat de convector aan de kant van het raam zit. Koude lucht stroomt laag, dus gaat via de vloer naar de put en zakt daar. Als de lucht warm is, gaat deze weer omhoog en wordt verspreid. De ingang van de put waar de radiator zit staat dus aan de koude kant, de uitgang aan de kamerkant. Gebruik isolatiefolie aan de binnenwanden van de put. Zo voorkom je energie verlies. Lees ook: de kosten vloerisolatie.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je vloerconvectoren

 • Keuze 1: de huidige ligging van je radiatoren
  Als je de convector op de plek van je huidige radiator kunt leggen, scheelt dat een hoop aan arbeidsloon voor het verleggen van je leidingen. Dit kun je weer investeren in de aankleding van bijvoorbeeld je huis.
 • Keuze 2: zelf doen of laten doen
  Als je handig bent, kun je veel zelf doen, het is niet ingewikkeld. Door het besparen van arbeidsloon kun je kiezen voor de aanschaf van meerdere convectoren of een convector in een andere prijsklasse.
 • Keuze 3: het aantal
  Mocht je voor een bepaalde convector kiezen die duurder uitvalt dan de planning, kies dan bijvoorbeeld voor een maat groter en een convector minder. De aanleg van minder convectoren bespaart je veel geld en het vermogen van een grotere convector kan de warmtebehoefte opvangen.
 • Keuze 4: je gasrekening
  Bij een hoge gasrekening is een convector een uitkomst. De aanschaf is duurder dan een radiator en hij gaat iets minder lang mee, maar je maandelijkse energie rekening wordt lager, waardoor je op dat punt je winst pakt.

Bespaartips

Kies voor all-in aanbiedingen. Bij het uitbrengen van een nieuw model gaan oudere modellen tegen lagere prijzen (inclusief plaatsing) weg. Dit kan je een besparing van enkele honderden euro’s opleveren.

Offertes

Een offerte aanvragen loont, doe dit dus rustig, het verplicht je tot niets. Vraag een offerte aan voor een vloerconvector inclusief installeren en alleen voor het materiaal. Je kunt zo een helder besluit nemen over uitbesteden of zelf aanleggen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.