Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Radiatoren kostenHet doel van een radiator is het afgeven van warmte aan een ruimte. Ze zijn verbonden met je cv ketel door buizen waardoor er warm water wordt afgegeven die de ruimte verwarmt. Daarbij is het tegenwoordig ook van belang dat het een esthetische toevoeging is aan een ruimte. Dit is iets van de laatste tijd, in veel woningen hangen nog gewoon de ouderwetse, vooral functionele, radiatoren. Als je toe bent aan vervangen, zal er een wereld voor je opengaan op het gebied van de esthetiek. Er zijn 3 soorten radiatoren, de paneelradiator, de ledenradiator en de designradiator.
Naast een radiator als verwarmingselement, bestaat er ook nog de convector. De convector geeft haar warmte voor 90% af als luchtverwarming en voor 10% als stralingsverwarming. Voor een convector kies je als je niet veel ruimte hebt voor een radiator, omdat deze makkelijk geplaatst kan worden in de vloer, in een convector put. Door het gebruik van een convector vindt er wel meer luchtstroom plaats, dit is niet altijd gunstig voor mensen met een allergie of mensen met huisdieren, haren worden immers ook verplaatst.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wat kost een radiator

Soort Prijs per stuk Maat
Paneel €22 – € 1.500 400mm x 400mm tot 500mm x 1800mm
Leden €23 – € 931 400mm x 400mm tot 600mm x 2300 mm
Design €55 – €815 Ongeacht maat. Na €815 kom je in een heel hoog segment

Installeren van de radiator

Aantal            Aantal uren Uurtarief (incl. btw) Totaal (incl. btw)
1 4 € 45 € 180
2 6 € 45 € 270
3 8 € 45 € 360

– oplopend per radiator 2 uur installatietijd.

 • Het installeren van 1 radiator kost gemiddeld 2 uur. Voor de plaatsing van de eerste radiator staat 4 uur, omdat daar wordt meegerekend 2 uur voor het legen van je cv systeem en het na afloop weer vullen, het ontluchten en testen op lekkages en werking van je cv systeem. Het maakt geen verschil hoeveel radiatoren je laat zetten, deze handelingen moeten altijd gebeuren. Hier hoort ook het (in zicht) leggen van de leidingen bij. Niet meegenomen zijn de extra kosten van bijvoorbeeld leggen van de leidingen uit zicht, het plaatsen van verder dan 1 meter van de oude radiator of het omleggen van bestaande leidingen.
 • De paneelradiator, of te wel plaatradiator. Dit type radiator wordt het meest gebruikt. Hij is opgebouwd uit 1 of meer panelen boven elkaar die parallel lopen met de wand. De panelen bestaan uit ribbels waardoor het oppervlak van een paneel vergroot wordt en de snelheid van de opstijgende lucht langs het verwarmingselement sneller plaatsvindt. De paneel radiator verwarmt dus snel je ruimte.
 • De ledenradiator is de klassieke radiator die bijna iedereen kent. De radiator bestaat uit leden die verticaal naast elkaar haaks op de muur staan. Ze kunnen een grote hoeveelheid warm water opnemen en geven daardoor lang warmte af. Van het klassieke model zijn er inmiddels meer moderne ontwerpen omdat het een populair model blijft.
  Bij een design radiator is het uiterlijk het belangrijkst, vaak ingegeven door de functie. Denk daarbij aan de badkamer radiator waar je ook je handdoek aan op hangt. Door de horizontale buizen met waterbestendige afwerking, is de radiator zowel functioneel als mooi. Maar ook designradiatoren die niet gebaseerd zijn op functie zijn in verschillende materiaalsoorten en stijlen te verkrijgen.

Om optimale luchtcirculatie te krijgen moet een radiator ongeacht het soort 5 cm van de wand hangen en moet er aan de bovenkant én aan de onderkant 10 cm zitten tussen het plafond of de vensterbank en de vloer. Zonder deze luchtcirculatie gaat er veel warmte verloren.

De prijsopbouw van de installatie van je radiatoren

Uitgaande van een algemene radiatorprijs per type en per installatie van 8 radiatoren (gemiddelde woning).
Paneel- en ledenradiator €50 x 8 = €400, plaatsing €360. De verhouding komt neer op materiaalkosten 52% en installatiekosten 48%.
Designradiator €150 x 8 = €1200, plaatsing €360. De verhouding komt neer op materiaalkosten 77% en installatiekosten 23%.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je radiatoren

 • Keuze 1: de ruimte
  De grootte van de ruimte die verwarmd moet worden en mogelijkheden om te plaatsen. En radiator die sneller en meer warmte afgeeft is in een woonkamer belangrijker dan in een slaapkamer.
 • Keuze 2: de esthetiek
  In sommige ruimten is het belangrijk om behalve een functionele radiator ook een mooie radiator te hebben. Dit is ook afhankelijk van je inrichting en stijl. Een designradiator in de badkamer voor je handdoeken is behalve functioneel ook praktisch.
 • Keuze 3: het aantal
  Soms kun je met meer kleine radiatoren een ruimte beter verwarmen dan met minder groten en andersom. De prijs per grootte varieert, dit bepaalt de keus voor energieverbruik.
 • Keuze 4: de raam indeling
  Door de plaatsing van de ramen en de hoogte van de plaatsing van de ramen, maar ook de plaatsing van de ramen ten opzichte van de deur maken het niet altijd mogelijk om de radiator naar keuze te kiezen.

Bespaartips

 • Koop een radiator buiten het winterseizoen, de prijzen liggen dan vaak lager. Een ouder model wil niet zeggen dat het ook een lelijker model is of dat de warmte opbrengst minder hoog is. Zodra er een nieuw model uit is, is het vorige model alweer oud. Hou collecties bij radiator aanbieders dus in de gaten, bij verversing van een collectie gaan prijzen vaak naar beneden.
 • Plaats een nieuwe radiator zoveel mogelijk op de plek van de oude radiator, of in ieder geval binnen één meter van de plek van de oude radiator. Hierdoor worden er geen extra kosten in rekening gebracht voor het (ver)leggen van leidingen.
 • Check bij installatiebedrijven of zij ook radiatoren verkopen. Vaak is er een all-in prijs en ook de collecties van installatiebedrijven worden ververst waardoor prijzen van de vorige collecties dalen. Denk ook aan het plaatsen van een schuifpui tijdens een verbouwing.

Offertes

Vraag éénmalig een offerte aan op deze vergelijkingssite. Je krijgt dan verschillende aanbiedingen opgestuurd waardoor je een weloverwogen keuze kunt maken tussen alleen radiatoren of radiatoren inclusief montage.

Lees ook: gevelenwand.nl gevelreinigen

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.