Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vloerverwarming kostenVloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in je huis. Door die gelijkmatigheid is de verwarming erg efficiënt en wordt er beter verwarmd dan met radiatoren. Het kost minder energie en is dus zeker goedkoper dan wandverwarming. Doordat het minder energie kost, is er ook minder uitstoot van CO2, iets dat in deze tijd behoorlijk belangrijk is.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Soorten

Er zijn twee soorten vloerverwarming systemen, te weten droogbouw en natbouw. Bij droogbouw wordt de vloerverwarming gelegd in een isolatieplaat onder je vloer. Dit is een plaatsing in droog materiaal, waardoor de naam droogbouw. Deze vorm van vloerverwarming is makkelijk op de isolatieplaat te leggen en het is veel sneller warm in een woning. Bij natbouw wordt de vloerverwarming gelegd als een systeem van buizen en slangen in een laag cement. Dit is plaatsing in nat materiaal, waardoor de naam natbouw is. Het leggen van de buizen en slangen wordt infrezen genoemd. Doordat de verwarmingsbuizen werken (krimpen en uitzetten), moet er een wapening zijn die dat opvangt. Dit is een standaard wapeningsnet of een staalvezelwapening.

Warm of elektrisch?

Naast deze systemen kun je kiezen voor warm water- of elektrische vloerverwarming. Watervloerbedekking kun je leggen in een droogsysteem en een natsysteem en is aangesloten op je cv ketel.
Er zijn 3 elektrische vloerverwarming systemen, te weten matten, folies en kabels. Het verschil zit in de capaciteit en opbouw en de plaats van leggen, in de vloer of onder de vloer. De matten en kabels gebruik je in- en op stenen vloeren, folies gebruik je in een houten vloer of onder een laminaatvloer.
Elektrische vloerverwarming heeft een hoog energieverbruik en wordt daarom vaak alleen gekozen voor kleine ruimten.

Wat kost vloerverwarming 

Systeem
Hoofdverwarming Tot 10m2 Tot 60m2 Tot 120m2
Droogsysteem €775 €1.900 €3.350
Nat systeem €750 €1.500 €2.505
Uitgebreide
bijverwarming
tot 15m2 tot 60m2 tot 120m2
Droogsysteem €775 €1.400 €2.340
Nat systeem €750 €1.100 €1.850
Bijverwarming
  Tot 20m2 Tot 60m2 Tot 120m2
Droogsysteem Tot 120m2 €1.200 €1.900
Nat systeem €750 €990 €1.500

Verwijdering radiatoren €20 – € 30 per radiator

In het schema staan de kosten beginnend bij het minimaal aantal m2. Dit wordt bepaald door de dichtheid van de legging van de buizen en het doel van de verwarming. Bij hoofdverwarming is de buisdichtheid hoger dan voor bijverwarming. Doordat bij legging in een nat systeem het materiaal er al ligt (het beton), scheelt dit in aanschaf van de materiaalkosten bij een droogstysteem. Een droogsysteem is duurder in de aanleg, maar tot 18% goedkoper in gebruik door betere warmteafgifte dan een natsysteem. Denk dus ook aan de lange termijn kosten bij je keuze, dat scheelt.

Zelf leggen?

Het is niet mogelijk een indicatie van kosten te geven voor het zelf leggen van de systemen. Er zijn namelijk geen kant en klare systemen voor warm water vloerverwarming te krijgen. Je zult bij de winkel waar je je materiaal koopt het aantal m2 aan buizen, slangen, matten en isolatiemateriaal moeten berekenen, evenals de wapening die je nodig hebt voor natbouw. Ook moet je de apparatuur hebben die nodig is om te kunnen leggen. Elektrische vloerverwarming is de enige vloerverwarming die relatief eenvoudig zelf is te installeren en dan met name de mattensystemen die je op de bestaande dekvloer kunt plaatsen onder je tapijt of laminaat. Een systeem van vijf vierkante meter inclusief thermostaat kost ongeveer € 275 tot € 350.

Goed om te weten

Bij een vloerverwarming duurt het iets langer om de ruimte te verwarmen. Daarentegen blijft de ruimte langer warm. Ook is met een lagere stand van de thermostaat hetzelfde effect te bereiken als een hogere thermostaat stand van radiatorverwarming. Waar je bij verwarming van je radiator je thermostaat op 21 graden zet, is bij vloerverwarming 19 graden al genoeg voor hetzelfde effect.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je vloerverwarming

 • Keuze 1: de cv ketel
  Een vloerverwarming op een VR (verhoogd rendement) cv ketel is wellicht iets te veel voor je ketel. Je moet minimaal een HR (hoog rendement) cv ketel hebben.
 • Keuze 2: ruimtebesparing
  De plaatsing van radiatoren levert vaak hinder op bij het inrichten van je kamer. Bij vloerverwarming heb je veel meer opties en dus benutbare ruimte.
 • Keuze 3: allergieën
  Door minder stofwerveling en minder schimmelvorming is een vloerverwarming beter voor de gezondheid. Zeker als je last hebt van allergieën zal dit veel verlichting geven.
 • Keuze 4: rendement
  Vloerverwarming is goedkoper dan radiator verwarming. Ben je toe aan een nieuw systeem, dan is vloerverwarming een hele goede verlager van je energierekening.
 • Keuze 5: het soort vloer
  Een tapijtvloer is niet aan te raden omdat het te lang duurt voor de warmte om door het tapijt heen te komen. Het tapijt heeft een te grote isolerende werking. Wel kun je natuurlijk kleden in je ruimte leggen, dit zal de verwarming niet tegenhouden.

Bespaartips

 • Ga je toch al verbouwen of trek je in een nieuwe woning, dan is dat het moment om vloerverwarming aan te laten leggen. Er zijn dan geen extra kosten voor het verwijderen en weer terugleggen van je boven vloer.
 • Zoek naar all-in installatie prijzen. Dit wil zeggen dat er geen aparte prijs wordt berekend voor bijvoorbeeld het apart verwijderen van radiatoren.
 • Soms zijn er speciale acties en komt er bij een vloerverwarming ook een nieuwe vloer. Als je daar aan toe bent, kan dit behoorlijk schelen. Let er op dat je een duidelijke keuze maakt voor een stenen vloer zoals een tegelvloer of betonnen boven vloer of een houten vloer of laminaat vloer. Bekijk ook: gietvloeren.

Offertes

Een offerte aanvragen op deze website loont altijd en is een handige manier om kosten naast elkaar te leggen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.