Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Cv ketel onderhoud kostenEen gemiddelde cv-ketel gaat 12 tot 15 jaar mee, mits je deze goed onderhoudt. Afhankelijk van de leeftijd van de ketel is dit ieder jaar of om het jaar. Het onderhouden van je ketel kost geld per onderhoudsbeurt, maar het levert iedere dag geld op in je energie rekening en uiteindelijk ook op je jaarafrekening. Goed onderhoud zorgt ervoor dat er minder kans op storingen is, je ketel langer meegaat en hoger rendement geeft tot 10%. Doordat er minder gas wordt verbrand is het veiliger en geeft het minder CO2 uitstoot. Ook om aanspraak te kunnen blijven maken op de fabrieksgarantie van je ketel, is het voldoen aan een bepaalde regelmaat van onderhoud nodig. Lees deze voorwaarden dus goed door, noteer de afspraken en bewaar de facturen. Het wordt aangetekend in de ketel op een onderhoudsstaat, maar extra administratie is wel zo handig.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wat kost het onderhoud van je cv-ketel

Onderhoudsbeurten van je ketel vallen vaak onder het service- en onderhoudscontract dat je hebt afgesloten bij de aankoop van je cv ketel. Heb je geen contract, dan kost een gemiddelde onderhoudsbeurt rond de € 80 aan arbeidsloon, exclusief materiaalkosten.

Onderhoud Gemiddelde prijzen Pakket
Eenmalig €70 – €90 Voorrijkosten, arbeidsloon
Onderhoudscontract €50 – €90 per jaar 2 jaarlijks, onderhoudskosten, voorrijkosten, geen materiaalkosten
Servicecontract €70 – €130 per jaar 2 jaarlijks,  1-dagsservice, voorrijkosten, gedeeltelijke materiaalkosten
All-in contract €130 – €175 per jaar 2 jaarlijks, 1-dagsservice, voorrijkosten, volledige materiaalkosten, 24/7 bereikbaar

Eenmalig komt het wel eens voor als je bijvoorbeeld in een woning bent getrokken en geen contract hebt overgenomen. Je kunt je ketel laten nakijken en dan besluiten om over te gaan op een andere ketel of reparaties die eventueel nodig zijn te laten uitvoeren.
Een onderhoudsbeurt van je cv systeem bestaat uit het nakijken van 5 punten;

 1. Waterdruk
  De hoogte wordt gemeten, de veiligheid van het verbrandingsproces en er wordt gecontroleerd op lekkages.
 2. Expansievat
  Dit vat voorkomt dat de waterdruk te hoog wordt. Een expansievat is rood en zit naast de ketel aan een leiding. Het vat hoort voor de helft gevuld te zijn met water, voor de andere helft met lucht.
 3. Overdrukventiel
  Als de druk in je cv systeem te hoog is doordat er teveel water in zit, wordt via het onderdrukventiel het teveel aan water verwijderd. De monteur controleert op watersporen rond het overdrukventiel.
 4. Rookgassen
  De samenstelling van de rookgassen wordt gemeten om de optimaliteit van de verbranding te testen. De rookgassen bestaan uit uitlaatgassen en verse lucht aanvoergassen.
 5. Filters
  Filters die aan vervanging toe zijn, worden vervangen. Denk hierbij aan filters voor bacteriën, geur en stof.

De prijsopbouw van de onderhoudskosten van je cv-ketel

De prijsopbouw bestaat uit 3 onderdelen, te weten arbeidsloon, voorrijkosten en materiaalkosten. Arbeidsloon bestaat uit €50 tot € 65 per uur, waarbij een gemiddelde beurt een half uur duurt en groot onderhoud een uur. De materiaalkosten zijn afhankelijk van de leeftijd van je ketel en de regelmaat van het toegepaste onderhoud.
Bij een kleine of gemiddelde onderhoudsbeurt wordt er alleen op zicht gecheckt, dus onderdelen worden niet uit elkaar gehaald. Ook wordt er gecheckt op rookgassen, de waterdruk en de hoeveelheid lucht in het expansievat. Dit laatste kun je overigens ook zelf doen. Het vat hoort half vol te zijn. Als je op het vat klopt en er is geen geluidsverschil tussen de boven- en onderkant, is er iets niet in orde.

Bij groot onderhoud worden kleinere delen zoals pakkingen altijd vernieuwd en grotere delen gedemonteerd en schoongemaakt. De prijsverhouding ligt hierdoor op 5% voorrijkosten, gemiddelde materiaalkosten 10%, arbeidsloon 85%.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de onderhoudsbeurt van je ketel

 • Keuze 1: leeftijd van de ketel
  als je een ketel hebt van vijf jaar of ouder en geen contract, dan is het, als je bijvoorbeeld een VR ketel hebt, voordeliger om deze te vervangen. VR ketels worden niet meer gemaakt en hun zuinigheid is door de technische vooruitgang achterhaald. Een nieuwe ketel, eventueel met subsidie, levert op relatief lange termijn veel besparing op.
 • Keuze 2: wel of geen (service)contract
  Indien je geen contract hebt afgesloten of bijvoorbeeld verhuisd bent en er geen contract is, dan kijk je ook naar de leeftijd van de ketel (als deze te achterhalen is) en kies je voor keuze 1 of laat je eerst een cv check uitvoeren door een installateur. Deze kan je een goed beeld geven van wat nodig is en wat verstandig is.
 • Keuze 3: wegens de milieu eisen van deze tijd, is op veel moderne ketels subsidie te krijgen. Kijk dat goed na en maak dan een prijsvergelijk in aanschaf met subsidie en jaarlijks te verwachten energiekosten.
 • Keuze 4: aan het einde van de winter zijn veel cv-ketels voor een lagere prijs te krijgen. Het seizoen is voorbij en er moet ruimte worden gemaakt voor de nieuwere versies aankomend jaar. Maak hier gebruik van.

Bespaartips

Spreek met buren af op hetzelfde moment een onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. Dit scheelt in de voorrijkosten en dus je factuur.
Bespaar op je energierekening door een ketel ouder dan 5 jaar te vervangen. Het aankoopbedrag minus de kosten van de onderhoudsbeurt heb je er snel uit door de maandelijks lagere kosten en jaarlijkse teruggaaf op je energierekening.
Voorkom storingen door het zelf tijdig ontluchten van je radiatoren en hou zelf de onderhoudspunten bij zoals de waterdruk. Vul op tijd je cv-ketel, de druk hoort tussen de 1,5 bar en 2 bar te staan. Ontluchten doe je altijd ná het bijvullen. Vul dus zeker bij tot 2 bar, zo zit je na het ontluchten zeker goed.

Offertes

Het aanvragen van offertes is tegenwoordig zo gedaan. Je hoeft op deze website eenmalig een aanvraag in te dienen om snel van meerdere bedrijven een offerte te krijgen. Doe dat en vergelijk. Je kunt ook nog over prijsverschil onderhandelen als één bedrijf een hogere gunfactor heeft en je liever met hen in zee gaat. Boven alles geldt: ga niet direct voor het goedkoopste alternatief, deskundigheid is belangrijk, er wordt immers gewerkt met gas.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.