Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hoogrendementsketel kostenHoogrendementsketels zijn er in vele soorten en maten, maar simpel onder te verdelen in 3 basis soorten, de HR (Hoog Rendement) ketel, de UHR (Ultra Hoog Rendement) ketel en de HR-e (Hoog Rendement Elektrische) ketel. De ketels moeten allemaal per soort aan dezelfde eisen voldoen. Het verschil zit hem dan alleen nog maar in het merk, in de maat en het nieuwste model tegen over een model van een jaar eerder. Doordat de technologie zich zo snel ontwikkelt, kan dat schelen, echter, een model dat niet het nieuwste model is, is niet per sé slechter omdat de techniek iets vooruit is gegaan. De kosten van een hoog rendementsketel hangen ook af van het gebruik. Dit zijn lange termijn kosten die je iedere maand terug krijgt. Het is niet alleen de aanschaf van de ketel die telt, maar ook het energieverbruik. Het doel van iedere nieuwe ontwikkeling is het nieuwe model energie zuiniger in gebruik te maken.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wat kost een HR ketel

 

Soort ketel Rendement Prijs
HR ketel Rendement 100% -107% aansluiting op riool gebruikt energie Solo € 1000 – € 2500

Combi € 1800 – € 3000

UHR ketel Rendement 140% – 147% met warmtepomp, geen rioolaansluiting gebruikt energie Solo € 1500 – € 26000

Combi € 1800 – € 3000

HRe ketel Rendement +++100%            bij >1.600 m³ gas werkt op generator wekt energie op € 8000 – € 12.000

Verschillende soorten HR ketels

 1. Hoog rendement ketel (HR ketel)
  Uit deze ketel wordt 100% tot 107% rendement gehaald. Waterverwarming wordt gehaald uit de rookgassen die vrijkomen bij de werking van de ketel. Dit gebeurt doordat afgekoeld water in de warmtewisselaar wordt voorverwarmd door deze rookgassen. De verwarming van het water naar de instelling van de voorkeurstemperatuur duurt daardoor veel korter. Dit is nog de enige ketel die condens produceert. Deze condens moet je afvoeren via het riool, daar moet de ketel dus op aangesloten worden. Lukt dit niet in je woning, dan kun je geen HR ketel aanschaffen, maar wel een UHR- of een HR-e ketel.
 2. Ultra Hoog rendement ketel (UHR ketel)
  De rendement waarde van deze ketel is 140% tot 147%. Tegenwoordig krijgt een woning een energie label. Deze ketel zorgt op het energielabel van je woning dat er een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) reductie van 0,2 is, waardoor de verkoopwaarde van je huis kan stijgen. (EPC is een theoretisch berekend energie verbruik van een woning.) De UHR ketel werkt op een warmtepomp. Deze pomp gebruikt temperatuurverschillen in de bodem, buitenlucht of ventilatielucht om warmte te winnen. Doordat er bij de UHR ketel geen condensvorming plaats vindt is er geen aansluiting op het riool nodig.
 3. Hoog Rendement Elektriciteit ketel (HR-e ketel)
  Deze micro-warmtekracht ketel (micro-WKK) maakt zelf elektriciteit aan, behalve warmte natuurlijk. Bij het aanslaan van de ketel (dus als je je thermostaat hoger zet), gaat ook de geïntegreerde heteluchtmotor (stirlingmotor 1.000 watt) aan, die energie opwekt en opslaat als er teveel energie is opgewekt. Bij jaarlijks gebruik tussen de 4000 en 5000 kilowattuur (kWh), maakt de ketel ongeveer 2.500 kilowattuur (kWh) aan elektriciteit aan. Dit neem je dus niet meer af van je energie leverancier. De ketel is met een aanvraag van subsidie nog steeds iets duurder dan een URH ketel of een HR ketel, maar bij veel energie verbruik verdien je dat terug in de loop van de jaren.
  Ondanks de toenemende ontwikkelingen, werken ketels nog steeds op gas. De ketels werken op 2 soorten systemen, de open of gesloten systemen. Voor de verbranding van gas is zuurstof nodig. Dit krijgt een ketel op 2 manieren. Van buiten, via een gesloten systeem, of vanuit de binnenruimte, via een open systeem. De zuurstof bij het gesloten systeem wordt via een kanaal binnenin de afvoerbuis, van buiten de woning naar de ketel gebracht. De zuurstof bij een open systeem wordt gehaald uit de omgeving van de ketel door aanzuiging van lucht uit die omgeving. Je kunt daardoor geen open systeem in een goed geïsoleerde woning gebruiken door het verlies aan verse lucht.
  De garantie voorwaarden van de fabriek vervallen als je de ketel niet laat installeren door een erkend installatie bedrijf. Ook moet je voldoen aan 2 jaarlijks onderhoud voor de eerste 5 jaar van de ketel en aan jaarlijks onderhoud nadat je de ketel 5 jaar in gebruik hebt. Je kunt hiervoor een service- of onderhoudscontract afsluiten met je installateur. Deze contracten hebben verschillende service niveaus die je terug vindt in de prijs.

De prijsopbouw van de installatie van je HR ketel

Vanwege het koolmonoxide verstikking gevaar bij het verkeerd installeren van je HR ketel, moet deze worden geïnstalleerd door een erkend installateur. Uitgaande van een gemiddelde ketel van €2000 en een gemiddelde installatie prijs van €700, liggen de verhoudingen materiaalkosten tegen arbeidsloon op 74% tegen 26%.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je HR ketel

 • Keuze 1: het gebruik
  Hoe groter je gezin, des te meer wordt de ketel gebruikt. Je woning hoeft niet per sé groter te zijn, maar denk ook aan het watergebruik zoals op de badkamer. Hoger verbruik zorgt voor een andere aanschafprijs.
 • Keuze 2: riool
  Indien je geen aansluiting kunt maken op je riool, dan kun je geen HR ketel kopen omdat deze condens produceert die afgevoerd moet worden. Kies voor deze situatie voor minstens een UHR ketel.
 • Keuze 3: subsidies
  Ben je een grootverbruiker van energie, kies dan voor de HR-e ketel. Deze is duurder in aanschaf, maar je kunt er subsidie op krijgen en zo verdien je uiteindelijk het aanschaf bedrag weer terug.

Bespaartips

Koop een ketel buiten het seizoen, ze vallen dan vaker goedkoper uit. Kijk daarbij naar all-in deals waardoor of de ketel of de installatie goedkoper uitvalt en als je weet dat anderen ook een ketel nodig hebben, probeer dan kwantum korting te bedingen.

Offertes

Vraag offertes aan bij deze vergelijkingssite. Je krijgt zo een helder overzicht van elkaar beconcurrerende bedrijven. Probeer ook eens verder te kijken dan je eigen regio, soms levert dat een besparing op.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.