Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
cv ketel

CV ketel kostenZoals bijna altijd met kosten van een product, hangen ook de kosten van je cv ketel af van de eisen die je eraan stelt en het merk van de producent. Een goede ketel en daardoor goedwerkende ketel scheelt behoorlijk in energie verbruik. Behalve voor het milieu, is dit met name aantrekkelijk voor je portemonnee. Per maand valt je energie rekening lager uit en je kunt op je jaarafrekening een teruggaaf verwachten. Naast de kwaliteit hebben ook de eisen van je cv ketel invloed op de prijs. De HR-e ketel bijvoorbeeld maakt zelf elektriciteit waarbij het overschot dat aangemaakt wordt, kan worden teruggegeven aan de energie maatschappij. Hiermee kun je dus geld verdienen op 2 manieren, je rekening wordt lager en je overschot aan energie wordt ingekocht.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wat kost een cv ketel 

Soort ketel rendement   prijs
HR ketel Rendement +100% aansluiting op riool Solo € 1000 – € 2500
Combi € 1800 – € 3000
UHR ketel Rendement ++100% met warmtepomp Solo € 1500 – € 26000
Combi € 1800 – € 3000
HRe ketel Rendement +++100% werkt op generator wekt energie op € 8000 – € 12.000

Soorten cv-ketels

 1. HR ketel (Hoog Rendement) geven een rendement van meer dan 100%. Nadeel is dat er afvoer voor condenswater nodig is en daardoor aansluiting op het riool. Dit kan niet altijd. Er zijn nog variaties in het soort HR ketel, dit verschil vind je terug in de prijs.
  Voor een solo ketel betaal je € 1000 – € 2500, voor een combi ketel € 1800 – € 3000.
 2. UHR ketel (Ultra Hoog Rendement) werkt in combinatie met een warmtepomp die warmte door temperatuurverschillen in de lucht verkrijgt waarmee hij koud water opwarmt. De verbrandingsgassen worden tevens hergebruikt.
  De prijs van een soloketel komt op € 1500 – € 26000, voor een combiketel betaal je gemiddeld €2000 – €3500.
 3. HR-e ketel. Deze ketel maakt zelf elektriciteit. De aardgasmotor in de ketel zet een kleine generator aan die elektriciteit opwekt zodra je warm water gebruikt of als de verwarming aanslaat. Hij verbruikt minder energie en stoot minder CO2 uit. De stroom die de ketel niet gebruikt, kun je aan je energiemaatschappij leveren. Op deze manier verdien je er geld mee. De prijs van een HR-e ketel ligt rond de € 8000 – € 12.000, ongeacht solo of combi.

Door de nieuwe milieu eisen mag de VR ketel (Verhoogd Rendement) niet meer worden geproduceerd. Wel mag de nog bestaande voorraad verkocht worden. Een solo ketel wil zeggen dat hij alleen werkt voor de verwarming van je ruimten en niet voor verwarming van gebruikswater. Een combi ketel werkt voor beiden, dus ook voor gebruikswater voor je kranen. Heb je in je badkamer en keuken aparte geisers hangen, dan is een combi ketel niet per sé noodzakelijk. Bij de aanschaf van een ketel zit ook een service- of onderhoudscontract. Deze varieert van basis tot uitgebreid, naar behoefte.

De prijsopbouw van de installatie van je ketel

Een cv ketel mag je nooit zelf installeren. Dit omdat je werkt met gas. De installatie moet vakkundig gebeuren en aan bepaalde veiligheidsvoorwaarden voldoen. Hierom moet de installatie worden uitgevoerd door een erkend installateur. Soms zijn er all-in deals bij installateurs waarbij je een cv ketel kunt kopen inclusief installatie. We gaan er bij deze prijsopbouw van uit dat je je cv ketel los hebt gekocht, waarbij we een gemiddelde prijs hanteren van €2000,-. De montage van de cv ketel ligt tussen de €500 en €900, afhankelijk van de complexiteit van de ketel. We gaan ook hierbij uit van een gemiddelde van €700 aan arbeidsloon inclusief voorrijkosten. De prijsverhouding komt hiermee op materiaalkosten 54% en arbeidsloon inclusief voorrijkosten op 46%. Let erop dat er altijd een koolmonoxide meting wordt uitgevoerd als de installatie klaar is.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van cv ketel

 • Keuze 1: het rendement van je cv ketel
  De opbrengst van het rendement van je cv ketel hangt af van het type ketel. Hoe hoger het rendement, des te meer geld je op maandbasis bespaart. De investeringsprijs van de ketel is éénmalig.
 • Keuze 2: de leeftijd van de cv ketel
  Als je ketel nog even mee kan en je weet dat er binnenkort een nieuw model op de markt komt, kun je soms nog even wachten. Je bent dan verzekerd van de nieuwste techniek die bijna altijd energie zuiniger is en daardoor kostenbesparend.
 • Keuze 3: het bestaande afvoersysteem
  Niet iedere ketel past op het afvoersysteem dat er nu in je woning ligt. Mocht je kiezen voor een ketel waar een ander afvoersysteem voor vereist is, houd dan rekening met extra installatie kosten.
 • Keuze 4: het service- en onderhoudscontract.
  De uitgebreidheid van het contract brengt verschil in kosten met zich mee.

Bespaartips

Als je twijfelt aan je ketel voor de komende winter, laat dan in de zomer een nieuwe ketel installeren, de aanschaf is dan vaak goedkoper en de installateur heeft meer tijd.
Kijk uit naar all-in deals die sommige installateurs aanbieden. Dit wil zeggen dat de ketel vaak goedkoper uitvalt dan dat je deze apart aanschaft, omdat je de ketel door dit bedrijf laat installeren. Let hierbij wel op het seizoen, een ketel in de uitverkoop is vaak weer goedkoper dan bij een all-in deal.
Je kunt een ketel ook leasen, hierbij betaal je de ketel tijdens gebruik in een bepaalde periode af. Meestal zit hier ook een service- en onderhoudscontract bij om aan de garantie voorwaarden te voldoen. Op de lange termijn is de ketel iets duurder, maar je staat op het moment dat je de ketel nodig hebt niet voor een grote kostenpost.

Offertes

Offertes zijn voor zowel lease cv ketels als ketels die je koopt inclusief installatie aan te vragen. Door het kunnen vergelijken van de prijzen, is een keus voor de aanschaf makkelijk en overzichtelijk.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.