Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

luchtverwarmingLuchtverwarming is een vorm van verwarming die weer in opmars komt. Het komt neer op een constant luchtcirculatie van verse lucht die gefilterd is en verwarmd. In je woning wordt een systeem van luchtkanalen geïnstalleerd met roosters in je wand of in de vloer, maar ook in je plafond is een mogelijkheid. In dit artikel lees je alles over luchtverwarming, hoe het werkt, wat de kosten zijn en natuurlijk hoe je geld kunt besparen op een dergelijk systeem.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Hoe werkt het?

Er komt verwarmde, gefilterde lucht naar binnen en er wordt via het ventilatie systeem vervuilde en koude lucht afgevoerd en weer gefilterd en opgewarmd. Zo heb je een constantie ventilatie met een minimum aan stofdeeltjes en onaangename geurtjes. Bij heet weer werkt luchtverwarming andersom en heb je een airconditioning. De lucht circuleert relatief langzaam, zodat het altijd behaaglijk warm is. Er is dus geen enorme tochtstroom. Doordat het systeem bijna onzichtbaar is, op de (design) roosters in je wand of vloer na, heb je veel meer inrichtingsvrijheid en minder ruimteverlies. De systemen zijn wel toepasbaar in een oude woning, als je bijvoorbeeld toch gaat verbouwen, maar het plaatsen in een oude woning is relatief ingrijpend. Hierdoor worden de moderne systemen vrijwel alleen geplaatst in nog nieuw te bouwen woningen. Dit ook omdat de moderne systemen alleen nog maar gemaakt worden op elektrische systemen. Je bestaande cv ketel werkt meestal nog op gas, waardoor je de ketel moet vervangen door een elektrische. Een systeem aangesloten op gas kan wel, echter, zo blijf je afhankelijk van een duurdere vorm van verwarmen die op den duur verdwijnt. Als je toch een nieuw systeem in je al bestaande woning installeert, ga dan ook voor elektriciteit.

Wat kost luchtverwarming

De overheid heeft als doel in de toekomst geen nieuwe woningen meer van gas te voorzien, alleen van elektra. Dit om de koolmonoxide uitstoot en de belasting daarvan voor het milieu te verminderen. Het systeem waar je dus voor kiest is een all electric systeem. Voor een gemiddelde ééngezinswoning van ongeveer 400 kub. betaal je voor een systeem dat verwarmt, ventileert en als airconditioning fungeert tussen de €10.000 en €15.000. Dit is natuurlijk afhankelijk van persoonlijke wensen en altijd maatwerk.

Opbouw luchtverwarming systeem

  • Een luchtverwarming systeem is opgebouwd uit een verwarmingsketel, buizen- of kanalensysteem, roosters en luchtfilters. Het systeem kan worden aangesloten op je cv ketel, stadsverwarming of een warmtepomp.
  • De filters in het systeem halen 95% van stof en vuil uit de lucht. Een fijnstof filter haalt 99% stofdeeltjes weg. Dit systeem is perfect voor mensen met luchtweg aandoeningen. Pollen, stuifmeel, schimmels, tabaksrook en kiemen worden allen uit de lucht gefilterd. De filters moeten één keer per maand schoongemaakt worden met een stofzuiger en één keer per jaar vervangen worden.
  • De Fijnstof filter werkt elektronisch. Glasvezeldoekjes zitten in een aluminium cassette. Deze wordt onder spanning gebracht, waardoor het is geladen en daardoor hele fijne stofdeeltjes aantrekt. Het stroomgebruik is laag, 2 Watt, de voeding bedraagt 24 Volt.
  • Het systeem verwarmt, ventileert en koelt dus via aparte, gecombineerd geïntegreerde systemen. De warmte terugwinning gebeurt bij moderne systemen doordat de verse lucht dat wordt ingevoerd de temperatuur overneemt van de lucht die naar buiten gaat. Dit levert behoorlijke energie besparing op.
  • Op het systeem is ook een koel unit aan te sluiten. Dit zorgt er in de zomer voor dat je huis heerlijk koel is en voorkomt een hoop slaapproblemen. Een ander voordeel van een luchtverwarming systeem is dat er een optimale luchtvochtigheid in je woning is. Mocht de lucht in een kamer door bijvoorbeeld de zon al warm genoeg zijn, dan wordt de gespaarde warme lucht verdeeld over de andere ruimten. Ook is het mogelijk de temperatuur in ruimten apart in te stellen.
  • Omdat de technologie voor luchtverwarming systemen zich zo snel ontwikkelt, is het raadzaam bij de planning en fases van je nieuwbouw woning goed op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen of de te verwachten ontwikkelingen. Zeker als je als buurt met meerdere mensen besluit je huis van luchtverwarming te voorzien, is het voor de aannemer belangrijk te weten waar je als groep voor kiest. Dit wil niet zeggen dat je alles hetzelfde hoeft te doen als de buren. Als jij geen behoefte hebt aan airconditioning en je buren wel, dan is dat geen probleem. Wat handig is voor de inkoop van het systeem en dus de beoogde korting, maar ook voor de aanleg voor je aannemer, is dat het systeem of het merk hetzelfde zijn. Voor de verschillende onderdelen maak je een persoonlijke keuze.

De prijsopbouw van de installatie van je luchtverwarming

Doordat het installeren van luchtverwarming maatwerk is, is er geen prijsopbouw te geven. Het is een all-in project dat verschilt per woning en voorkeur.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je luchtverwarming

  • Keuze 1: verbouwing
    Het installeren van een luchtverwarming systeem is bij een bestaande woning een ingrijpende klus die je eigenlijk alleen toepast bij een al geplande verbouwing. Als de fundering van je huis toch al openligt, is het installeren van een luchtverwarming systeem relatief goedkoper.
  • Keuze 2: gezondheid
    Bij aandoeningen van de luchtwegen is het hebben van een luchtverwarming systeem zeer verlichtend. De installatie van het systeem is duurder dan een klassiek verwarming systeem, maar de voordelen voor je gezondheid zijn onbetaalbaar. Kies hier dus voor fijnstoffilters in je systeem.
  • Keuze 3: kosten
    De aanschaf kosten van een luchtverwarming systeem zijn hoger dan van een traditioneel systeem, maar doordat er stimulatie op het gebruik van elektriciteit zit door prijsverlaging van elektriciteit, is het dagelijks gebruik goedkoper.

Bespaartips

Nieuwe ontwikkelingen zijn soms maar een kleine verbetering en het maakt de vorige ontwikkeling niet slecht. Kijk voor aanbiedingen van systemen die niet per sé de nieuwsten zijn, dit kan best veel opleveren.
Ga je naar een nieuwbouw wijk, probeer dan zoveel mogelijk samen te werken met je nieuwe buren. Door tegelijkertijd een systeem aan te schaffen bij dezelfde installateur, kun je hoge kortingen bedingen.

Offertes

Om een zo goed mogelijk vergelijk te kunnen maken tussen prijzen en systemen, vraag je éénmalig een offerte aan bij deze vergelijkingssite. Je krijgt dan verschillende aanbiedingen binnen vanaf één site, dat maakt het overzichtelijk.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.