Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

soorten centrale verwarmingenCentrale verwarming is allang geen kwestie meer van een ouderwetse ketel op een radiator aansluiten. Centrale verwarming kun je tegenwoordig op verschillende manier toepassen. Nog steeds met een cv ketel systeem, waarbij de ketels enorm verbeterd zijn, maar ook de soorten energie aanvoer, dus niet alleen gas, maar ook hout, zonne-energie of windenergie, nog in de kinderschoenen van de ontwikkeling elektrische energie en warmtepompen die samen werken met je ketel, maar ook waterpompen die je hele huis verwarmen zonder ketel, maar door middel van een luchtbuizen systeem geïntegreerd in je muren, vloer en/of plafond. Het doel van al deze nieuwe ontwikkelingen is het energie verbruik voor het verwarmen van je huis en je gebruikswater terug te dringen. Niet alleen raken oude energie bronnen zoals aardolie en aardgas op, ook is de uitstoot van de verbranding van die energie bronnen heel erg slecht voor het milieu. Er moeten daarom maatregelen genomen worden. Dit inspireert de ontwikkeling van nieuwe technieken.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.
  • Duurzaamheid. Als we op basis van het doel, dus de duurzaamheid van de bronnen van de energie toevoer selecteren, kunnen we een mooie opsomming maken. De aanschafprijs is in sommige gevallen wel hoger, maar dat haal je er na verloop van tijd uit door de daling van je energie rekening.
  • Goedkoopste vorm energie levering. De goedkoopste vorm van energie levering is natuurlijk zonne-energie en windenergie of de combinatie ervan. Omdat de ontwikkeling nog niet zo ver is dat in een land als Nederland met een beperkt aantal zonnen uren een woning alleen op zonne-energie kan draaien, zie je deze vorm van energie nog in combinatie met een HR- of een UHR ketel op gas. Deze ketels verbruiken wel minder gas omdat ze beiden een warmtepomp hebben. Eigenlijk kun je ervan uitgaan dat de combinatie van zonne-energie met een ketel die vooral water warmt door de warmtepomp relatief het minste energie kost. Alleen bij extreme koude zal de gas nog de piekuren volledig opvangen. Deze combinatie heeft het laagste gasverbruik en is dus het milieu vriendelijkst haalbare voor een gas installatie.
  • Cv houtkachel. Een cv houtkachel heeft als enige toevoer hout (in verschillende vormen, zoals ook samengeperst hout) als energie bron. Deze vorm van cv neemt 80% van je energie rekening over, waardoor de aanschaf heel snel terugverdiend is. De uitstoot van het CO2 niveau is neutraal. Dit komt omdat de uitstoot bij verbranding ongeveer even groot is als het CO2 verbruik van de boom zelf voordat deze gekapt werd. Dit cv systeem is dus compleet gasvrij en elektrisch vrij. Je bepaalt zelf je stookkosten door de inkoop van hout.
  • Warmtepomp. De warmtepomp is een mooi systeem van hergebruik van vrijgekomen gassen in een gas cv installatie en het gebruik van aangezogen lucht als verwarming voor water. Warmtepompen zitten in HR ketels, UHR ketels en HR-e ketels. Er zijn ook op zichzelf staande warmtepompen die een heel huis verwarmen inclusief het gebruikswater. Bij deze vorm van warmtepompen is de bron van de pomp grondwater. De pomp zit onder je huis. Deze vorm van warmte levering is energie zuinig en zeer milieu vriendelijk, maar helaas niet overal toepasbaar. Het is slechts te realiseren bij de bouw van een nieuwe woonwijk en er zijn de nodige vergunningen voor nodig zodat er geen grondverzakking ontstaat.
  • De toekomst. Voor de toekomst wordt vooral gekeken naar elektriciteit als vervanging van gas. De toevoer kan komen van je energie leverancier, maar ook van zonne-energie of windenergie. De laatste 2 bronnen zijn natuurlijk helemaal milieu ontlastend, echter, de techniek is nog niet zo ver dat dit op grote schaal in Nederland toegepast kan worden. De prijsverhouding gas tegen energie is nu nog te ongunstig om op deze vorm over te stappen, zelfs nu de overheid de belasting op energie heeft verlaagd is deze bron nog 2,5 keer duurder dan gas. Het doel van de overheid is echter binnen (relatief) afzienbare tijd alle huishoudens gas vrij te maken, dus ook voor koken. Dit stimuleert de technische ontwikkeling voor zonne-energie en windenergie en ook zal de prijs van energie naar beneden moeten.
  • Besparen in huis. Binnen in je woning zijn ook nog de nodige winsten te behalen. Door de verbeterde isolatie van woningen kun je overgaan op een LTV systeem. Dit is een Lage Temperatuur Verwarmingsketel die veel minder schommelingen in de temperatuur heeft en gemiddeld 2 graden lager staat dan een normaal cv systeem. Je gebuikt deze vorm van verwarming in combinatie met vloerverwarming, LTR Lage Temperatuur Radiatoren of een luchtverwarmingssysteem.
  • Zonneboiler. Als laatste nog de zonneboiler. Dit systeem is bijna zover dat het alleenstaand, dus zonder combinatie van je gas ketel je hele huis kan verwarmen inclusief gebruikswater en tijdens extreme kou. Dit is dus een ontwikkeling om in de gaten te houden. Nu wordt de zonneboiler nog aangesloten op je cv ketel. Het water in de boiler wordt door de zonnepanelen verwarmd tot een basis temperatuur. Bij vraag naar warm water wordt het water door de cv ketel verwarmd naar de voorkeurstemperatuur. Weliswaar levert dit al een enorme besparing op, maar een op zichzelf staande zonneboiler die alles alleen kan, is natuurlijk een heel goede manier van milieu vriendelijke, energie neutrale en in de toekomst wellicht energie opwekkende manier van het verwarmen van je huis.

Conclusie

Vooralsnog komt de cv houtkachel als grote winnaar uit de bus als het gaat om meest milieu vriendelijke, meest energie besparende (80%) en beste alternatief voor je centrale verwarming.
Als meest haalbare in de bestaande situatie van systemen die mensen al hebben, is de combinatie van een zonneboiler met je cv ketel de beste optie om je energie rekening naar beneden te krijgen als ook de uitstoot van slechte gassen. Deze besparing op beide punten kan alleen als je een cv systeem hebt dat draait op een UHR of een HR-e cv ketel.
De ontwikkeling staat niet stil en de vraag naar schone energie is enorm. Er zal de komende jaren dus nog het één en ander op de markt komen waar we nu misschien niet eens aan denken. Dit is een goede ontwikkeling.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.