Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Combiketel kostenCombi ketels zijn HR (Hoog Rendement) of UHR (Ultra Hoog Rendement) cv verwarmingsketels die niet alleen je verwarmingswater verwarmen, maar ook je gebruikswater zoals in de badkamer en keuken. Daarbij is er nog onderscheid in het tegelijkertijd kunnen gebruiken van warm water in verschillende ruimtes zonder dat het water in één ruimte koud wordt. Denk hieraan als iemand bijvoorbeeld staat te douchen en je zet beneden de warme kraan aan. Degene die doucht is dan niet blij. Combinatie ketels zijn er in verschillende capaciteiten, waarbij de grootte van je huis en de intensiviteit van je gebruik leidend zijn voor je keuze. Er bestaat nog een derde HR ketel, de HR-e ketel de Hoog Rendement Elektriciteit ketel. Deze ketel is altijd een combi ketel.

*Tip: Direct weten wat een CV voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wat kost een combi ketel 

Soort ketel Rendement Prijs
HR ketel Rendement 100% -107%
aansluiting op riool
Combi € 1800 – € 3000
UHR ketel Rendement 140% – 147%
met warmtepomp, geen rioolaansluiting
Combi € 1800 – € 3000
HRe ketel Rendement +++100%            bij >1.600 m³ gas  werkt op generator wekt energie op is altijd een combi ketel Combi € 1800 – € 3000
Installatie € 700

De prijs hangt zo gezegd af van een aantal factoren. Hoe meer je ketel aankan qua capaciteit, des te duurder hij is. Let er daarbij ook op of op het certificaat CW 3 of 4 (klasse M) staat, deze zijn het zuinigst in gebruik. CW betekent comfort warmwater, het getal de klasse van de ketel. Hoe hoger het getal, des te meer warm water wordt per minuut geleverd door de ketel. De waarden zijn 3, 4, 5 en 6, waarvan 3 en 4 het zuinigst zijn en in de praktijk vaak voldoende bij een gemiddeld gezin in een eengezinswoning. Het aantal graden voor comfort warmwater ligt in ons voorbeeld op 38 graden. 

CW waarde Tapwaterhoeveelheid bij 38° Plaats en aantal open kranen
3 10 liter/minuut Keuken of badkamer, 1 kraan
4 12,5 liter/minuut Keuken of badkamer, 2 kranen
5 16 liter/minuut Keuken of badkamer, 2 kranen
6 16 liter/minuut Keuken of badkamer, +2kranen

Belangrijk hierin is de doorsnede van je waterleiding, deze bepaalt uiteindelijk hoeveel water er door je leiding naar buiten komt. De gangbaar geïnstalleerde doorsnee van warmwater leidingen is 12 mm. Als je voor een CW6 kiest, komt er dus niet meer water per minuut uit je leiding, omdat het gewoon niet door de leiding heen past. Wil je dus bijvoorbeeld een stortdouche hebben, dan moet je de doorsnee van je waterleiding aanpassen naar 15 mm voor het gewenste effect.

Kortom, je bepaalt de aanschaf van een combi ketel dus naar capaciteit (CW waarde en huis grootte) en intensiviteit. Hoe hoger bovenstaande waarden, des te duurder wordt de aanschaf van je combi ketel.

Let er bij de aanschaf van je combi ketel op of je afvoer op het riool hebt. Een HR combi ketel produceert condens dat via het riool wordt afgevoerd. Kan dat bij jou niet, kies dan voor een UHR ketel, of bij gasgebruik hoger dan 1.600 m³ voor een HR-e ketel.
Heb je nog geen rookafvoer in je dak of buitenmuur als dat kan (hoekhuis, vrijstaand huis), dan zijn dat ook extra kosten die erbij komen. De afvoerbuis dient te voldoen aan de dubbelwandige NBN B 61-002 norm en is alleen nodig bij een condens, dus HR combi ketel.

De prijsopbouw van de installatie van je combi ketel

De gemiddelde installatie kosten komen op €700. De gemiddelde combi ketel prijs komt op €2200. De verhouding komt hierdoor te liggen op materiaalkosten €76% en installatiekosten €24%. Bij de installatie kosten zitten de voorrijkosten en het arbeidsloon, het afstellen van de ketel, het testen van de ketel en de gasmeting na de installatie. Ook de afvoer van de oude ketel hoort bij deze kosten.
Je mag de ketel nooit zelf installeren omdat de werking met gas aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Heb je geen bewijs van installatie door een erkende installateur, dan vervalt je fabrieksgarantie. Je fabrieksgarantie bepaalt ook het aantal onderhoudsbeurten per periode. Kijk dit dus goed na.
Je kunt een onderhouds- of service contract afsluiten voor je ketel. Op deze manier weet je zeker dat je voldoet aan alle eisen van de fabrieksgarantie. Buiten dat je ketel alleen geplaatst mag worden door een erkende installateur, gelden er ook onderhoudseisen. De eerste 5 jaar moet je om de 2 jaar een onderhoudsbeurt laten geven, na 5 jaar moet het ieder jaar. De installateur tekent je ketel na een onderhoudsbeurt af, zo is na te gaan of je hebt voldaan aan de voorwaarden.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je combi ketel

  • Keuze 1: condens of niet
    Voor een condens combi ketel, HR ketel, heb je rioolafvoer nodig. Als dit niet in je woning realiseerbaar is, dan kun je alleen kiezen voor een UHR of een HR-e ketel. De UHR ketel is de meest gangbare in dit geval.
  • Keuze 2: de CW waarde
    Een hogere CW waarde houdt in dat er meer warm water per minuut vrijkomt zodat je meerdere kranen tegelijkertijd kunt gebruiken. Als dat je een belangrijk doel is, kies dan voor een CW5 waarde of hoger.
  • Keuze 3: soort verwarming
    Vloerverwarming heeft een minder intensief ketel gebruik dan een woning die verwarmt wordt door radiatoren. Hierdoor hoef je niet direct de zwaarste ketel te kiezen qua capaciteit en dat kan behoorlijk schelen in je prijs.

Interessante Bespaartips

De zuinigste ketel is de ketel met CW waarde 3 of 4, soms anders aangeduid met ‘klasse M’. Koop daarbij je ketel niet in het seizoen waarin hij het meest gebruikt wordt, de winter dus. Na de winter gaan veel ketels voor een lagere prijs weg omdat ruimte moet worden gemaakt voor de nieuwe collectie. Dit scheelt behoorlijk.

Vergelijk Offertes

Deze vergelijkingssite levert offertes aan van verschillende installateurs uit je regio of landelijk, naar jouw keuze. De installateurs zijn aangesloten bij deze site en weten dat er dus verschillende offertes jouw kant op komen. Hierdoor worden offertes vaak scherper geprijsd.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.