Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
prijsopbouw-cv-ketel

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer in de 15 jaar te worden vervangen. De rest van het systeem zal aanzienlijk langer mee kunnen gaan. Als het tijd is om jouw verwarmingsketel te vervangen, dan is er goed nieuws. De exemplaren die nu op de markt staan zijn aanzienlijk energiezuiniger dan die van 15 jaar geleden. Dat betekent dat je door een nieuwe ketel aan te schaffen dus zal gaan besparen. Hier vind je een handig stappenplan dat je kan helpen bij deze aankoop.

Stap 1: hr-ketel of andere warmtebron?

Allereerst moet je jezelf afvragen welke warmtebron je wilt gebruiken voor je nieuwe verwarming. Uiteraard zijn er standaard hr-ketels aanwezig, maar er zijn ook andere milieuvriendelijkere opties. Zo kun je kiezen voor een (hybride) warmtepomp, een biomassaketel, een zonneboiler of een pelletkachel. Deze vier verwarmingsmogelijkheden worden door de overheid nu nog ondersteund met een subsidie (ISDE). Allen zijn bijzonder energiezuinig te noemen en het verschil zit hem voornamelijk in de prijs en de warmtebron die wordt gebruikt. Dit stappenplan is gebaseerd op de aanschaf van een hr-ketel, omdat deze het meest gangbaar en het best te betalen zijn.

Stap 2: je verbruik bepalen

Het is belangrijk dat je een verwarmingsketel koopt die aansluit bij je verbruik. Dit wordt voornamelijk bepaald door de omvang van je woning en je verwarmingssysteem. Wil je met je verwarmingsketel ook je sanitaire water verwarmen, dan heb je uiteraard ook een groter exemplaar nodig. Deze keuze is belangrijk, want als je een te grote ketel aanschaft dan betaal je te veel, maar met een te kleine ketel zal deze de vraag om warm water niet aankunnen.

Stap 3: welke extra opties heb je nodig?

Wil je naast een nieuwe ketel je verwarmingssysteem ook op andere manieren een upgrade geven? Dan heb je verscheidene extra opties tot je beschikking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat, extra radiatoren of nieuwe buizen. Ook kun je overwegen de buizen te isoleren, zodat deze zo weinig mogelijk warmteverliezen veroorzaken.

Stap 4: kies een merk

Natuurlijk zijn er verwarmingsketels te krijgen van merken die beter bekend zijn dan anderen. Dit verschil zal je terugzien in kwaliteit, maar ook in prijs. Een ketel van een A-merk is duurder, maar over het algemeen zal deze ook langer meegaan. Daarnaast ontvang je dan vaak een goede nazorg en een uitstekende garantieregeling. Verdiep je dus in de verschillende opties die je hiermee hebt, lees (klanten)recensies door en bekijk je budget. Het is de bedoeling dat je een merk kiest dat je kunt betalen, maar waar je natuurlijk ook een bepaald kwaliteitsniveau voor terugkrijgt dat de prijs reflecteert.

Stap 5: kies een leverancier

Nu je exact weet welke ketel je wilt hebben is het tijd om een leverancier aan te wijzen. Je kunt dan alleen de verwarmingsketel bestellen, maar je kunt ook alles uit handen geven. In dit laatste geval komen ze de ketel dan ook installeren, krijg je hier garantie over en kun je een onderhoudscontract afsluiten. De beste manier om een goede leverancier en een mooie deal te vinden is door een vergelijking te maken. Dit doe je allereerst online en daarna door middel van offertes die je opvraagt. De offertes vergelijk je met elkaar totdat je kunt aantonen welke leverancier, welk pakket en welke prijs het beste aansluit bij jouw behoeften.

Stap 6: de installatie

Vervolgens kan de verwarmingsketel worden geïnstalleerd. Dit is een klus die meestal vrij snel gedaan kan worden, vooral als het simpelweg een vervanging betreft. Of je dit nu laat doen door een klusjesman of door de leverancier van de ketel zelf, dit is een dag die je het beste vrij neemt. Zorg er ook voor dat er genoeg koffie, thee en frisdrank in huis is voor de werklieden. En natuurlijk mag dan een koekje niet ontbreken. Het is wel handig om een aantal punten te bespreken met de installateurs voordat ze weggaan.

  • De werking: vraag altijd een korte demonstratie over hoe de ketel werkt. Dit is natuurlijk handig voor de toekomst, maar kun je ook zien of de installatie naar wens is gegaan.
  • De garantie: vraag nog even voor de zekerheid naar de garantieregeling die je krijgt bij de ketel in kwestie. Het is ook niet verkeerd om na te gaan of er ook garantie wordt gegeven over de installatie zelf. Er kan natuurlijk altijd een foutje worden gemaakt.
  • De nazorg: vraag naar de mogelijkheden om een onderhoudscontract af te sluiten. Dit wordt door de meeste installateurs ook aangeboden. Een contract kost je een bepaald bedrag per maand waardoor je geen omkijken meer hebt naar je verwarmingsinstallatie. Tijdens de eerste levensjaren van de ketel is dit echter nog niet nodig.

Vergelijk offertes

Hier kun je alle financiële informatie opvragen die je nodig hebt omtrent het kopen en onderhouden van een nieuw centraal verwarmingssysteem. Klik op de link naar de vergelijkingstool, volg de instructies en je zal snel een aantal offertes ontvangen van specialisten uit jouw omgeving.

1 reactie “Stappenplan cv ketel kopen”

  1. Bedankt voor het delen van dit stappenplan bij het kopen van een ketel. Ik ben mijn verbruik aan het uitrekenen en wil mij daarnaast ook gaan verdiepen in de verschillende opties. Een slimme thermostaat lijkt mij bijvoorbeeld erg handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.