In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming. Dit is ook niet vreemd, want ons klimaat is dusdanig wispelturig dat we met plezier af en toe de thermostaat wat hoger zetten. Met centrale verwarming kunnen we de temperatuur binnen reguleren en zorgen we dat het altijd behaaglijk is, ongeacht het kwik buiten. Er zijn een aantal valse vooroordelen die de ronde gaan over centrale verwarmingssystemen en als jij op het punt staat hierin te investeren kun je je hier het beste bewust van zijn. De grootste huidige vooroordelen vind je hier op een rijtje.
Centrale verwarming kost veel geld
De ketel, de elementen, de buizen en het gebruik van centrale verwarming kost inderdaad geld. Als je echter slim investeert zullen enkel de initiële kosten hoog zijn. Daarna kun je direct beginnen met besparen. Het gebruik van centrale verwarming hoeft namelijk helemaal niet veel geld te kosten. Een goede hr-ketel verbruikt tegenwoordig nauwelijks nog energie. Deze gebruiken de warmte die vrijkomt bij het verwarmen van het water in het reservaat namelijk om het terugkomende water alvast mee op temperatuur te brengen. Je kunt een investering in een goede zuinige ketel dan al binnen 6 jaar hebben terugverdiend. Investeer je in een hybride warmtepomp, dan zijn de besparingen nog groter.
Zuinige ketels zijn alleen nuttig in goed geïsoleerde woningen
Het is natuurlijk zo dat woningen die niet goed geïsoleerd zijn meer warmte verliezen. Je kunt dit gedeeltelijk voorkomen door goede gordijnen aan te schaffen, tochtstrips te plaatsen en door je leidingen te isoleren. Het is echter niet zo dat als jouw woning matig geïsoleerd is, je niet kunt besparen met een zuinige ketel. De ketel zal nog steeds zuiniger blijven werken vergeleken met de voorgaande situatie, waardoor je dus altijd een besparing maakt. Het is wel een feit dat als je dit combineert met bijvoorbeeld dak- of muurisolatie, de besparingen groter zijn. Daarnaast ben je met een zuinigere ketel natuurlijk altijd milieuvriendelijker.
Centrale verwarmingssystemen hoeven niet vaak onderhouden te worden
In tegendeel. Het is juist erg belangrijk voor de werking van je verwarming, voor het energieverbruik en ook voor je eigen veiligheid dat je je systeem regelmatig laat nakijken en afstellen. Je kunt verschillende soorten onderhoudscontracten afsluiten, al naar gelang de intensiviteit van je gebruik en van de leeftijd van je ketel. Het onderhoud zal dan worden ingepland wanneer nodig, zonder dat je hier zelf nog omkijken naar hebt. Voor wat eigenlijk een klein bedrag is per maand kun je besparen op reparatiekosten, kun je besparen op energieverbruik en zal je ketel aanzienlijk langer meegaan. En voor jouw gemoedsrust is het natuurlijk ook veel beter als je weet dat jouw ketel veilig is.
Een slimme thermostaat heeft geen toegevoegde waarde
Slimme thermostaten geven je een exact beeld van jouw verwarmingsgebruik. Dit inzicht kun je vervolgens gebruiken om je verwarmingssysteem zo efficiënt mogelijk in te stellen. Je hebt via het apparaat de mogelijkheid om programma’s te activeren waarmee je verwarming alleen aanslaat indien nodig. Sommige slimme thermostaten kunnen je levensritme zelfs leren en onthouden, zodat je uiteindelijk zelf niets meer hoeft te doen. Via een app kun je de thermostaat bedienen, kun je rapporten opvragen en krijg je tips om zuiniger te verwarmen. Een slimme thermostaat kan je dan niet alleen helpen geld te besparen, je zal er ook minder milieuvervuiling mee veroorzaken. Vooral voor mensen met een vast leefritme die graag efficiënter willen verwarmen en volledig inzicht willen hebben in hun verbruik kan een slimme thermostaat een onmisbare steun zijn.
Een hybride warmtepomp is te duur
Het klopt dat volledige warmtepompinstallaties je tienduizenden euro’s kunnen kosten. Maar voor iedereen die iets ‘normalers’ wil is er de hybride warmtepomp. Hiervoor betaal je gemiddeld €4000 exclusief subsidie en je zal je water veel energiezuiniger kunnen verwarmen. Hybride warmtepompen gebruiken warmte uit de lucht en brengen dit over naar het water. Alleen als het buiten echt te koud is – en hiervoor moeten de temperaturen onder het vriespunt komen – zal een hybride warmtepomp worden ondersteund door een hr-ketel. De investering is iets groter, maar de besparingen zijn indrukwekkender. Daarnaast is er de ISDE-subsidie van de overheid waar je gebruik van kunt maken als je een warmtepomp aanschaft.
Er zijn geen subsidies beschikbaar voor milieuvriendelijk verwarmen
Dat dit niet waar is, is in het bovenstaande stukje al bewezen. Er zijn een aantal financiële steun initiatieven die je kunt gebruiken als je milieuvriendelijk wilt verwarmen. Eén hiervan is de ISDE-subsidie die wordt gegeven over warmtepompen, biomassaketels, zonneboilers en pelletkachels. Verder zijn er vaak op regionaal niveau ook subsidies beschikbaar waar je gebruik van kunt maken. Omdat deze verschillen per regio controleer je dit het beste zelf bij je gemeente of provincie. Als laatste kun je altijd gebruik maken van een groene lening. Banken geven deze uit aan mensen die het geld willen investeren in energiebesparende maatregelen. Het blijft een lening, maar het geld dat je ontvangt kun je terugbetalen met een aanzienlijk lager rentepercentage en betere voorwaarden.
Vergelijk offertes
Wil je ook informatie over de kosten van nieuwe verwarmingssystemen? Of zoek je een bedrijf dat jouw systeem periodiek kan onderhouden? Je kunt onze vergelijkingstool gebruiken om al deze informatie op te vragen bij een aantal betrouwbare verwarmingsbedrijven. Zo vind je niet alleen de beste specialist, maar ook de aantrekkelijkste prijs.
HOOR NOG NIKS OVER DE ELECTRISCHE CV KETEL
Ik zit met dezelfde vraag, waar blijft de electrische cv ketel in jullie verhaal, of een hybride systeem van warmtepomp en electrische cv ketel. Dan ben je in elk geval van het aardgas af.
Besparingen worden alom breed uitgemeten, maar nergens iets over de investeringskosten, onderhoud en afschrijvingen in relatie tot de energiebesparing. De nodige investeringen als spouwmuurisolatie, vloer/kruipkelderisolatie, dakisolatie, warmtepomp , eventueel aangevuld met een hybride systeem kunnen oplopen tot 20.000 a 30.000 euro. Met rente en afschrijving, onderhoud bespaar je niet op je huidige kosten. De energietransitie kost iedereen veel en blijvend geld.