Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

In ons land is centrale verwarming natuurlijk echt een uitkomst. Ons klimaat is dusdanig wispelturig dat het noodzakelijk is om de temperatuur binnen op een aangename stand te kunnen houden. Helaas komen daar ook kosten bij kijken. Een goed centraal verwarmingssysteem zelf is al niet goedkoop, maar het gebruiken ervan kost ook geld. Hier vind je tips die je kunt gebruiken bij het aankopen van een nieuwe centrale verwarming en bij het zo laag mogelijk houden van de kosten ervan.

Tip 1: koop een energiezuinige ketel op gebruik

Tegenwoordig zijn er hr-ketels op de markt die ontzettend energiezuinig zijn. Ze gebruiken de warmte die vrijkomt bij het opwarmen van het water in de tank om het terugkomende water alvast mee voor te verwarmen. Het is dan ook geen slecht idee om te investeren in zo’n ketel, want door de besparingen die je dan jaarlijks maakt heb je dit initiële bedrag binnen 6 jaar terugverdiend. Zorg er dan wel voor dat je een ketel koopt die aansluit bij je gebruik. Een te grote ketel zal te veel energie vragen voor je behoeften en met een te kleine ketel heb je niet altijd warm water wanneer je het nodig hebt.

Tip 2: laat je verwarmingssysteem periodiek onderhouden

Er zijn verscheidene soorten onderhoudscontracten die je kunt afsluiten en voor een relatief laag bedrag per maand kun je dan altijd een zuinig, veilig en goed werkend verwarmingssysteem bezitten. Je zal dan minder energie gebruiken en je ketel gaat aanzienlijk langer mee. De regelmaat van dit onderhoud hangt af van de intensiteit van het gebruik en ook van de leeftijd van de ketel. Je bent op deze manier vaak minder geld kwijt dan wanneer je voor reparaties moet betalen. Daarnaast is er natuurlijk ook de gemoedsrust dat je je over je verwarmingssysteem geen zorgen meer hoeft te maken.

Tip 3: gordijnen, tochtstrips en isolatie

Wil je de warmte die je met je centrale verwarming opwekt zo goed mogelijk bewaren, zonder dat je hier grote isolatiewerken voor hoeft uit te voeren, dan investeer je het beste in goede gordijnen, tochtstrips en isolatiemateriaal voor om de buizen. De gordijnen en tochtstrips houden de warmte binnen en de kou buiten. Het water in de geïsoleerde leidingen zal aanzienlijk minder snel afkoelen waardoor je ketel minder hard hoeft te werken. Deze vrij simpele en goedkope maatregelen kunnen je jaarlijks toch een leuke besparing opleveren.

Tip 4: zet de thermostaat een graadje lager en verwarm selectief

Als je standaard de thermostaat een graadje lager zet kun je jaarlijks bijna €100 besparen. Je zal er zelf waarschijnlijk weinig van merken en als je dit wel doet is het een kwestie van gewenning. Probeer tegelijkertijd de verwarming in ruimtes zoals de slaapkamer en de bijkeuken uit te zetten. Als je je ruimtes selectief verwarmt zal je minder stookkosten hebben en verspil je geen energie waar je het eigenlijk niet nodig hebt.

Tip 5: investeer in een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat heb je altijd inzicht in het verbruik van je verwarming. Daarmee kun je deze exact zo afstellen dat je je woning zo efficiënt mogelijk verwarmt. Via een app heb je toegang tot alle data, je kunt je verwarming bedienen op afstand en je kunt programma’s instellen op je leefgewoonten. Met een slimme thermostaat kun je je verwarming optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat je woning op de juiste momenten verwarmd is en weet je zeker dat je nooit te veel betaalt.

Tip 6: overweeg een hybride warmtepomp

Hybride warmtepompen gebruiken de warmte uit de lucht om je water mee op te warmen. Hierdoor zijn ze aanzienlijk energiezuiniger. Deze warmtepompen worden hybride genoemd, omdat ze samen werken met een gewone verwarmingsketel. Als het buiten te koud is (en dan moeten dit temperaturen van onder het vriespunt zijn), dan zal de gewone verwarmingsketel bijspringen. Een hybride warmtepomp kost je gemiddeld €4000 en daar krijg je via de ISDE-subsidie een gedeelte van vergoed. De investering verdien je dus terug, waarna je echt kunt genieten van je besparing. Een warmtepomp is daarbij natuurlijk aanzienlijk milieuvriendelijker dan een gewone verwarmingsketel.

Tip 7: ontlucht je verwarmingssysteem en vul deze indien nodig bij

Er zijn enkele handelingen die je zelf kunt uitvoeren waarmee je de levensduur en de werking van je verwarmingssysteem kunt optimaliseren. Het is altijd goed om er zorg voor te dragen dat er geen lucht in het systeem aanwezig is. Draai eerst alle radiatoren naar de maximumstand zodat de luchtbellen zich bovenin verzamelen. Daarna zet je het systeem uit en laat je het afkoelen. Begin beneden en draai de ontluchtingsventielen één voor één open totdat er geen lucht meer uitkomt, maar water. Het is handig om een doek bij de hand te hebben om dit water mee op te vangen. Controleer daarna de waterdruk en lees in de instructies wat de optimale instellingen zijn voor jouw ketel. Indien nodig kun je de waterkraan openzetten totdat de druk weer overeenkomt met de richtwaarden. Doe dit ook alleen als de centrale verwarming uit is.

Vergelijk offertes

Ben jij op zoek naar een nieuwe ketel, naar een bedrijf dat je ketel kan onderhouden of naar een goede deal op een hybride warmtepomp? Dan open je hier onze vergelijkingstool zodat je snel een financieel overzicht krijgt van alle opties die je tot je beschikking hebt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.