Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een zeer groot gedeelte van de woningen in Nederland wordt verwarmd door middel van centrale verwarming. Dit systeem bestaat uit een ketel waar het water wordt opgewarmd en rondgepompt, een aantal verwarmingselementen die in de verschillende woonruimtes geplaatst zijn en een buizennetwerk dat ze verbindt. Dit systeem is zeer doeltreffend en eigenlijk vrijwel standaard te noemen. Hier vind je de voor- en nadelen die verbonden zijn aan een centraal verwarmingssysteem.

De voordelen

Aangezien de meeste woningen voorzien zijn van een centraal verwarmingssysteem, kun je verwachten dat de voordelen groot en talrijk zijn. Zoals beneden zal blijken, is dit inderdaad het geval.

  • Snel: met een goed samengestelde centrale verwarming kun je je woning snel op temperatuur brengen, ook vanuit een zeer koude situatie.
  • Aan te passen: wil je je centrale verwarming upgraden, dan is dit gemakkelijk te doen. Je kunt dan bijvoorbeeld overwegen om een efficiëntere verwarmingsketel uit te kiezen of deze zelfs te vervangen door een zonneboiler, warmtepomp of pelletkachel. Dit doe je zonder dat je dan je leidingen en verwarmingselementen hoeft te verplaatsen.
  • Milieuvriendelijk: als je een energiezuinige hr-ketel aanschaft, dan kun je je woning op een zeer milieuvriendelijke manier verwarmen. Kies je voor een ketel die een onuitputtelijke energiebron gebruikt, dan is dit natuurlijk nog energievriendelijker.
  • Goedkoop: centrale verwarming met een hr-ketel is relatief goedkoop in de aanschaf. Dat komt doordat het de meest toegepaste soort van verwarming is. Vloerverwarming of verwarming door middel van een energiebesparende ketel is duurder, maar je zal daarna wel geld kunnen besparen op je stookkosten.
  • Handig om was te drogen: misschien niet direct een heel groot voordeel, maar de verwarmingselementen zijn erg handig om iets op te drogen, zoals was. Ook kun je er je handdoeken mee verwarmen voordat je een bad neemt.
  • Gemakkelijk aan te leggen: een centraal verwarmingssysteem is vrij gemakkelijk aan te leggen. Uitzonderingen daargelaten, hoeft er nauwelijks sloopwerk te worden uitgevoerd. Er zullen wat gaten geboord moeten worden in muren en plafonds voor het buizennetwerk en de verwarmingselementen moeten aan de muur worden gehangen. De verwarmingsketel wordt aan de muur gehangen of op de vloer geplaatst en verbonden met het buizennetwerk. Het is niet aan te raden om dit zelf te doen, maar een specialist kan dit in een dag of twee klaar hebben.
  • Te reguleren: je kunt met radiatoren zelf bepalen welke ruimtes je wel en niet wilt verwarmen en wanneer. Door deze simpelweg open en dicht te draaien kun je bijvoorbeeld de slaapkamer het grootste gedeelte van het jaar onverwarmd laten.
  • Te controleren: door een slimme thermostaat op je centrale verwarming aan te sluiten heb je volledige controle over je stookkosten. Je kunt dan op een zo efficiënte manier verwarmen en programma’s instellen waarmee je dit kunt doen. Via een wekelijks of maandelijks rapport kun je probleempunten aanwijzen en deze aanpakken. En met een app op je telefoon heb je altijd toegang tot je systeem, zodat je deze op afstand kunt aan- en uitzetten.

De nadelen

Zoals zo vaak het geval is, zijn er ook nadelen verbonden aan een centraal verwarmingssysteem. Het is de vraag of jij deze belangrijker vindt dan de voordelen. Zo ja, dan kun je vloerverwarming overwegen of zelfs wandverwarming.

  • Luidruchtig: je kunt het systeem horen. Je hoort het water door de buizen stromen en je hoort het tikken van de verwarmingsbuizen. Dit zijn geen luide geluiden, maar vooral ’s nachts zal je je hier bewust van zijn.
  • Zichtbaar: een centraal verwarmingssysteem is erg zichtbaar. De buizen, de leidingen en de grote ketel springen allemaal in het oog. Als je dit niet mooi vindt kun je altijd designer radiatoren overwegen voor een flinke extra prijs. Anders zal je hiermee moeten leven.
  • Plaats inname: radiatoren en buizen nemen plek in beslag in je ruimtes. Hierdoor verlies je kubieke meters, maar het zal ook lastiger worden om de ruimte te voorzien van meubelstukken.
  • Beperkte plaatsing: wat betreft het plaatsen van de radiatoren ben je ook enigszins beperkt. Je kunt ze niet overal ophangen waar je maar zou willen. Het netwerk van buizen en het beschikbare muuroppervlak moet dit wel toelaten.
  • Geen gelijkwaardige verwarming: de verwarming komt van de radiatoren en deze zijn maar aanwezig op een paar plaatsen in huis. Daardoor wordt de lucht niet altijd even gelijkwaardig opgewarmd. Een gevolg hiervan is dat er trek kan ontstaan in je woning. Ook condensatievorming is hier een direct gevolg van.
  • Kans op waterschade: een centraal verwarmingssysteem kan natuurlijk altijd gaan lekken. Dit is mogelijk door veroudering, door een gesprongen leiding of doordat er onverwacht een defect is ontstaan.
  • Onderhoud: een centraal verwarmingssysteem heeft aardig wat onderhoud nodig. Vooral de verwarmingsketel heeft hier behoefte aan. Doe je dit niet, dan zal deze aanzienlijk minder efficiënt werken en minder lang meegaan. Aan onderhoud zit natuurlijk een bepaald kostenplaatje verbonden.

Vergelijk offertes

Voor de meeste mensen zijn de voordelen aan centrale verwarming veel belangrijker dan de nadelen. Wil je meer weten over de financiële kant van het verhaal? Volg hier dan de link naar de vergelijkingstool. Je zal snel een aantal vrijblijvende offertes ontvangen van betrouwbare bedrijven uit jouw omgeving.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.