De tijd dat jij je huis enkel kon verwarmen met een cv installatie ligt al heel lang achter ons. Vandaag de dag zijn er veel meer mogelijkheden om er thuis warm bij te zitten. We moeten immers steeds zuiniger omgaan met onze minerale energiebronnen. Het is dan ook hoog tijd om te kijken naar diverse soorten brandstof en energiebronnen voor de verwarming van je huis.
Welke brandstof kies je voor de verwarming van je huis
Om je huis warm te stoken kan je meerdere brandstoffen gebruiken. We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet.
- Hout
In het verleden gebruikte eigenlijk iedereen hout voor de verwarming van zijn huis. In de huiskamer stond een grote houtkachel die het hele huis warm stookte. Dit is een methode die met de opkomst van de cv installatie in onmin is gebruikt. De redenen hiervan waren heel divers. Om te beginnen is het heel arbeidsintensief om iedere dag hout te moeten kloven om in jouw houtkachel te verstoken. Daarnaast heeft een houtkachel gezondheidsrisico’s voor de omgeving. Door het niet geheel verbranden van nat hout komt er teveel fijnstof in de lucht. Dit zorgt voor luchtwegproblemen bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Hout heeft nog wel waarde om te stoken, maar in de meeste gevallen is het nog slechts als bijverwarming. Het wordt aangeraden om alleen met hout te stoken bij gunstige weersomstandigheden waarbij het fijnstof niet neerslaat.
- Aardgas
De opvolger van de houthaard was de haard die op aardgas gestookt werd. Dit aardgas werd aanvankelijk aangevoerd naar één centrale gashaard die het hele huis voorzag van warmte. Daarna kwam de cv installatie. Dit is een installatie die werkt volgens het principe van verwarmen met gas. Er wordt echter warm water mee gegenereerd wat door leidingen in je huis heen stroomt naar de radiatoren. Hier wordt de warmte afgegeven. Aardgas zorgt voor een hoge CO2 uitstoot bij de verbranding. Doordat er steeds strengere milieu eisen komen moeten we ook ons aardgas verbruik gaan terugdringen. Aardgas is dus ook een steeds minder gebruikte brandstof voor de verwarming.
- Pellets
De nieuwste soort brandstof voor de verwarming van je huis heet pellets. Dit is niet te verwarren met de pallets waarop zakken goederen bij je thuis worden aangeleverd. Pellets zijn kleine korrels gemaakt van samengeperst houtzaagsel. Dit, vermengd met papier geeft een brandstof die alleen in pelletkachels kan worden verstookt. Pelletkachels zijn de opvolger van de houtkachel. Het zijn kachels die een reservoir hebben waar pellets in worden gestort. Vervolgens worden deze pellets verbrand in de pelletkachel. Het resultaat is de weldadige warmte die je ook ziet bij houtkachels. De pellets lijken de brandstof van de toekomst te worden. Er wordt gewerkt met gecertificeerd hout voor het produceren van de pellets. Je bent dus duurzaam bezig met een minimale schadelijke uitstoot.
- Lucht
Je huis verwarmen met lucht. Het lijkt op een utopie maar dat is het niet. De warmtepomp is met een opmars bezig in ons land. Het is een apparaat wat de buitenlucht naar binnen zuigt in een expansievat. Vervolgens wordt deze lucht via een warmtewisselaar opgewerkt tot een temperatuur die aantrekkelijk is om je huis mee te verwarmen. Via een soort omgekeerde airco installatie kan jij dan je huis verwarmen. Met lucht. En in de zomer kan je dezelfde installatie gebruiken om je huis te koelen. Leven van de lucht. Het zou dus toch mogelijk moeten zijn.
Energiebronnen
De brandstoffen hebben een flinke ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen jaren, maar ook de technologie rondom energie hebben niet stil gestaan. We hebben de drie meest gebruikte energiebronnen voor je op een rijtje gezet.
- Steenkolen zijn de oudste energiebron die we kennen in ons land. Ze worden nog altijd in kolencentrales in ons land gebruikt voor de productie van elektriciteit. Steenkool is een voorbeeld van een fossiele brandstof die vervuilend werkt op het milieu. Ook hier is een behoorlijke uitstoot van CO2 waardoor het milieu achteruit holt. Steenkolencentrales worden dan ook gesloten en in plaats daarvan gaat men over op het gebruik van natuurlijke energiebronnen.
- De wind is een energiebron die eigenlijk niets kost. Met windmolens wordt er energie gegenereerd die wordt afgegeven aan huishoudens. De wind zorgt steeds vaker voor energie in huishoudens. In de Flevopolder, maar ook voor de kust, komen steeds meer windmolenparken te staan. Deze windmolenparken nemen de plaats in van kolencentrales. Er is alleen een grote mate van landschapvervuiling. Het is om die reden dat er ook gebruik wordt gemaakt van de zon.
- De zon is de laatste veel gebruikte energiebron. De zon schijnt voor ons allemaal. Die slogan wordt gebruikt bij het gebruik van zonnepanelen. Dit is eigenlijk een manier die je kan gebruiken om met je huis zelfstandig te worden. Je wekt je eigen energie op, en dat werpt zo zijn vruchten af. Zonnepanelen zijn even een eerste aanschaf, maar na verloop van een paar jaar ben je ‘uit de aanschafkosten’ en kan je letterlijk leven van de zon.
Lees ook: prijzen dakisolatie verlaagt energierekening.