Een hybride warmtepomp is een een elektrische warmtepomp die je kunt combineren met een gasgestookte HR ketel. Door deze toepasbaarheid is de hybride warmtepomp heel goed te installeren nadat je al een ketel hebt. Het hoeft dus niet tegelijkertijd. De hybride warmtepomp is voor het grootste deel van het jaar afdoende om je woning van warmte te voorzien. Pas bij extreme kou en als je een combi hybride warmtepomp hebt die ook je gebruikswater (badkamer en keuken) verwarmt, wordt water nog verwarmd door middel van gas.
Inhoud
Soorten warmtepompen
Op de verschillende warmtepompen is subsidie te krijgen, deze vraag je aan per keuze van de pomp die je maakt.
Er zijn 3 soorten hybride warmtepompen:
1 hybride warmtepomp die gebruik maakt van buitenlucht
Deze warmtepomp, werkt samen met een warmtewisselaar op het dak of aan de gevel en gebruikt daardoor alleen omgevingslucht als bron. Deze bron zorgt alleen voor verwarming van ruimten, niet voor verwarming van gebruikswater.
2 hybride warmtepomp die gebruik maakt van buitenlucht en ventilatielucht
De warmtewisselaar zit binnen in de woning en gebruikt zowel buitenlucht als ventilatielucht uit de woning als bron. Het verwarmde water wordt gebruikt voor verwarming van ruimten en voor gebruikswater. Alleen bij piekmomenten of als het heel erg koud is, wordt gas bij gebruikt om water te verwarmen.
3 hybride warmtepomp op alleen ventilatielucht
Deze warmtepomp heeft alleen ventilatielucht als bron en kan gebruikt worden voor verwarming van ruimten en gebruikswater, waarbij alleen op piekmomenten en bij extreem koud weer het gas wordt ingeschakeld.
De hybride warmtepomp die alleen gebruik maakt van buitenlucht is het makkelijkst te installeren naast een al bestaande cv ketel.
Een hybride warmtepomp die alleen gebruikt maakt van ventilatielucht, kun je niet installeren in een goed geïsoleerd huis, dan zou er geen frisse lucht meer overblijven. Kies bij een goed geisoleerd huis voor een buitenlucht warmtepomp. Als je huis minder goed geisoleerd is, kun je voor een ventilatielucht warmtepomp kiezen.
Bij buitenlucht ventilatie heb je een warmtewisselaar nodig, dus ook voor een hybride warmtepomp die op buitenlucht en op ventilatielucht werkt. De warmtewisselaar plaats je in de tuin of op het dak, maar altijd binnen een straal van 10 meter van de warmtepomp.
Een solo warmtepomp gebruik je voor je verwarming alleen. Een combinatiewarmtepomp gebruik je voor de verwarming van ruimten en gebruikswater. Voor alleen verwarming van gebruikswater kies je voor een warmtepompboiler.
Installatie van je warmtepomp
Voor het installeren van een hybride warmtepomp zijn geen breekwerken of graafwerkzaamheden nodig. De warmtepomp is dan ook relatief makkelijk te plaatsen. Je bespaart gemiddeld 20% tot 25% op je jaarrekening met een hybride warmtepomp. Iedere 4 à 5 jaar heb je dus een jaar gratis energie verdiend, zeker als je de aanschaf- en de installatiekosten er al uit hebt.
Welke keuzes beïnvloeden de prijs van de aankoop van je verwarmingsketel
- Keuze 1: de grootte van je woning
Als je woning groot is, wordt er meer werk van je warmtepomp gevraagd. Ook de verdeling van de ruimten is belangrijk. Veel kleine ruimten of een paar groten. - Keuze 2: alleen verwarming of ook water
Hiervoor maak je de keuze tussen een solo pomp of een combipomp. - Keuze 3: woningisolatie
In een goed geïsoleerde woning kan je geen ventilatielucht warmtepomp installeren. - Keuze 4: de ligging van je huis
Een vrijstaande woning vereist meer verwarming dan een rijtjeshuis. Ook bijvoorbeeld het aantal badkamers, dus de hoeveelheid gebruikswater bij tegelijkertijd douchen is belangrijk.
Bespaartips
- Er zijn veel subsidie berekentools te vinden op internet. Per soort hybride warmtepomp en per installatie. Het loont zeker de moeite dit uit te zoeken. Kijk ook naar een combinatie HR ketel en warmtepomp.
- Bij een ketel van 5 jaar of ouder heeft het bijna geen nut een warmtepomp te installeren. Spaar nog even door en wacht tot je een HR-e ketel kunt kopen. In deze ketel zit al een warmtepomp die volledig elektrisch werkt en er is subsidie op te krijgen. Deze ketel loont de moeite bij hoog gasverbruik, dus niet in een 2-persoonshuishouden in een klein huis.
Offertes
Offertes zijn er te vinden voor alles dat je wil kopen, dus ook voor een hybride warmtepomp. Je kunt op deze website heel eenvoudig offertes opvragen van verschillende bedrijven. Op deze manier ben je er van verzekerd dat je niet te veel betaalt.