Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wanneer je een nieuwe verwarmingsketel gaat kopen of zelfs een heel nieuw verwarmingssysteem wilt laten plaatsen, dan wil je natuurlijk dat deze van goede kwaliteit is. Daarnaast moet het systeem veilig zijn, vooral omdat er sprake is van elektriciteit, gas en water op één kleine beperkte ruimte. Het is dan ook niet vreemd dat er aardig wat keurmerken, certificeringen en richtlijnen bestaan betreffende cv-ketels en verwarmingssystemen. Wil jij garantie van kwaliteit, betrouwbaarheid, veiligheid en duurzaamheid? Dan kun je jouw nieuwe installatie en het bedrijf dat het gaat uitvoeren controleren op de onderstaande punten.

Keurmerken en certificeringen

Allereerst de keurmerken en certificeringen. Deze worden uitgegeven door onafhankelijke stichtingen die de bedrijven en de materialen keuren op bepaalde kwaliteitskenmerken. Ga je een centraal verwarmingssysteem of een verwarmingsketel aanschaffen? Trek dan de volgende keurmerken na.

  • Gaskeur: het Gaskeur-keurmerk wordt uitgegeven door KIWA, het onafhankelijke Keuringsinstituut voor Waterleiding Artikelen. Het is een aanvulling op het CE-keurmerk, wat er garant voor staat dat het product voldoet aan de normen van de Europese Unie. KIWA test alle ketels die nieuw op de markt uitgebracht worden op onder andere efficiëntie, Comfort Warmte, milieuvriendelijkheid en veiligheid. Ook bestaande ketels worden hier steekproefsgewijs nog regelmatig op getest.
  • KOMO Instal keurmerk/procescertificaat: dit is een keurmerk/certificaat voor bedrijven die in de installatiesector werkzaam zijn. De bedrijven gebruiken vakkundige medewerkers en installeren veilige en duurzame producten.
  • OK CV: het OK CV-keurmerk is een vrij nieuw keurmerk dat wordt gegeven aan de installateurs van centrale verwarmingssystemen. Deze hebben dan bewezen te voldoen aan strenge eisen, bijvoorbeeld op het gebied van energiezuinigheid en ook veiligheid. Het is in het leven geroepen om consumenten te helpen bedrijven te vinden die gegarandeerd goed installeren en onderhouden.
  • VCA-keurmerk: VCA staat voor Veiligheidscertificering Aannemersbedrijven. Een installatiebedrijf krijgt dit alleen als ze veilig en correct te werk gaan en kwalitatieve apparatuur gebruiken.

De vakvereniging SEI

Erkende installatiebedrijven voor centrale verwarmingssystemen zijn aangesloten bij een vakvereniging. In dit geval is dit vaak de Stichting Erkenning Installatiebedrijven (SEI). Binnen deze stichting is een onderverdeling te vinden op vakgebied of specialisme. Erkende bedrijven worden getest op vakbekwaamheid, veiligheid, duurzaamheid en betrouwbaarheid. Daarnaast heb je als consument ook de zekerheid dat je bij een erkend bedrijf een goede garantieregeling zal ontvangen, dat je klus gegarandeerd af wordt gemaakt en dat je beschikking hebt over een onafhankelijke geschillencommissie.

De relevante NEN-certificeringen

In Nederland zijn er vervolgens nog een aantal Nederlandse Normen (NEN) die specifiek zijn samengesteld voor de installatietechniek. Deze normen worden vaak over het hoofd gezien, maar maken toch een belangrijk deel uit van deze sector. Zo is er de NEN 8757:2005 nl die bepaalde normen oplegt wat betreft rook die door verbrandingstoestellen wordt voortgebracht. Wat brandveiligheid betreft en gasafvoervoorzieningen is er de NEN 6062:2011 nl. Let ook op de NEN 3028:2011, de NEN 2767 eb de NEN 2757-1 en -2. Deze geven je allemaal zekerheid over de veiligheid van je centrale verwarmingssysteem.

Garanties

Er zijn vaak twee garanties van kracht als je een nieuwe centrale verwarming of een verwarmingsketel laat plaatsen. Allereerst is er de productgarantie en daarna is er de garantie van de installateur zelf.

  • Productgarantie: goede ketelproducenten zullen je zeker een garantie aanbieden van 5 jaar. De gemiddelde levensduur van een ketel is 15 jaar. Hoe beter de garantie, hoe kwalitatiever de ketel over het algemeen is. Een bedrijf dat weet dat ze goede ketels produceren zal namelijk geen probleem hebben deze te voorzien van een goede regeling. Controleer wel altijd wat er bij de garantie is inbegrepen. Je hebt namelijk weinig aan 5 jaar als hier niet de belangrijkste onderdelen door worden gedekt. Let ook op de voorwaarden. Soms komt de garantie bijvoorbeeld te vervallen als je niet regelmatig onderhoud uitvoert.
  • Garantie op de warmtewisselaar: vervolgens wordt er op de warmtewisselaar vaak een aparte en langere productgarantie gegeven. Je kunt dan rekenen op 10 jaar.
  • Aflevergarantie: het is wettelijk bepaald dat je op alle verwarmingsketels 6 maanden aflevergarantie krijgt. Tijdens deze periode moet het duidelijk geworden zijn dat deze naar behoeven werkt.

De garantiekaart en mogelijke verlenging

Alle gegevens wat betreft je garantie worden duidelijk op de garantiekaart aangeduid. Deze krijg je bij elk nieuwe centrale verwarmingssysteem en kun je te allen tijde raadplegen. Verder kun je je garantie ook verlengen of uitbreiden, voor extra geld natuurlijk. Vaak kun je dan een langere periode kiezen, bijvoorbeeld van 10 of zelfs 15 jaar. Ook is het dan mogelijk om ook de onderdelen onder de garantie onder te brengen. Dan worden deze niet alleen gratis vervangen, maar je hoeft ze ook niet te betalen. Hier staat natuurlijk wel een bepaald bedrag tegenover. Het kan dan ook geen kwaad om deze optie te vergelijken met de mogelijkheden die je hebt als je een uitgebreider onderhoudscontract afsluit. Soms is dit goedkoper en zitten standaard reparaties bij de prijs inbegrepen.

Vergelijk offertes

Voor alle financiële informatie omtrent centrale verwarmingen, het installeren en het onderhouden ervan kun je bij onze vergelijkingstool terecht. Volg de instructies op het scherm en je ontvangt snel een aantal offertes specifiek voor jouw benodigdheden.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.