Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Mazouttank verwijderenJe huis warm stoken kan op vele manieren. In veel huishoudens wordt nog gebruikt gemaakt van stookolie. Deze stookolie zit opgeslagen in een zogeheten mazouttank. De overheid wil eigenlijk van olie gestookte kachels af. Er moet zorgvuldiger met het milieu worden omgegaan, en oliekachels horen daar niet bij. Het is dan ook niet voor niets dat heel veel huishoudens ervoor kiezen om hun oliegestookte kachels te laten vervangen voor pelletkachels en warmtepompen. We keken wat je kan doen als je een mazouttank wil laten verwijderen.

*Tip: Direct weten wat een mazouttank voor jou  gaat kosten? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale CV specialisten.

Wanneer ben jij verplicht je mazouttank te laten verwijderen

Ga jij je huis renoveren of verbouwen, dan zal de overheid jou verplichten om bij de sanering van de grond je mazouttank te verwijderen. Op het moment dat jij besluit je huis te verkopen terwijl je oliekachel niet meer in gebruik is moet dit ook zonder mazouttank gebeuren. Je kan in die gevallen een beroep doen op een specialist in het saneren en verwijderen van mazouttanks.

Kan een mazouttank zomaar worden verwijderd

In principe kan een mazouttank altijd worden verwijderd. Het wordt eigenlijk pas een probleem wanneer de tank onder de grond zit ingegraven. In dat geval speelt de ligging van de mazouttank een rol. Een tank die is ingegraven in de buurt van leidingen van gas, water en elektra zal niet zomaar met een machine kunnen worden verwijderd. Het risico dat deze leidingen beschadigd raken met grote schade voor het milieu ten gevolg is groot. Het is dan ook zaak dat deze ligging eerst wordt gecontroleerd. Ligt de mazouttank inderdaad ongunstig, dan zal moeten worden overgegaan op een kostbaardere methode om de tank te verwijderen.

Handmatig uitgraven; wat een werk

Ligt een mazouttank in de buurt van nuts leidingen, dan zal de tank handmatig moeten worden uitgegraven. Dit is een behoorlijk bewerkelijk karwei. De afmeting van de tank bepaalt dan ook voor een heel groot gedeelte hoeveel het verwijderen jou zal gaan kosten. Na het verwijderen moet de tank worden afgevoerd. Dit gebeurt door het in stukken knippen van de tank. Daarna kan deze naar de gemeentewerf worden gebracht.

Mazouttank dempen

zit er nog een klein bodempje olie in de mazouttank, dan zal dit eerst moeten worden gedempt voordat de tank kan worden verwijderd. Die gebeurt door zand in de tank te storten. Het zand zal de overgebleven olie absorberen waardoor de olie geen gevaar voor de gezondheid meer vormt. De toekomstige koper van jouw woning kan vragen om een zogeheten reinigingsattest. Dit is een papier waarin staat dat jouw mazouttank volgens de regels is gedempt en gereinigd en wat wordt afgegeven door de erkende schrootverwerker.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.