Informatie en advies over Centrale Verwarming
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De verwarming van je huis is een redelijk kostbaar begrip. Iedere maand betaal je een flink voorschot aan het energiebedrijf. Het merendeel van die kosten bestaat uit het gebruik van aardgas. Aardgas is niet alleen een brandstof waar je zuinig mee zou moeten doen vanwege het milieu. Het is ook een brandstof die behoorlijk kostbaar is. Het is dan ook goed om te kijken hoe je kan besparen op de kosten van de verwarming van je huis.

  • Tip 1. Koop een nieuwe cv ketel. Het klinkt raar. Besparen op je verwarming door een nieuwe energieketel te kopen. Toch is het niet zo’n slecht idee. De meeste huizen hebben een verouderde cv ketel op zolder staan. Deze zal ervoor zorgen dat jij bij het verwarmen van je huis behoorlijk wat aardgas moet verstoken. Een groot deel verdwijnt namelijk zo door de schoorsteen doordat je oude cv ketel inefficiënt stookt. De oude combi ketel heeft allang plaats gemaakt voor een HR ketel. Deze ketel verbruikt minder aardgas en levert een beter rendement. Een goede aanschaf.
  • Tip 2. Isoleer je huis. Woningen die voor 1980 zijn opgeleverd zijn doorgaans voorzien van een slechte isolatie. Gevolg is dat de warmte die jij met je cv ketel opwekt net zo snel weer vertrekt door bijvoorbeeld je dak. Door het isoleren van je dak kan jij ervoor zorgen dat de warmte weer gaat circuleren door je huis. Je hoeft de verwarming veel minder hoog te zetten om het binnenshuis behaaglijk warm te hebben.
  • Tip 3. Koop dubbel glas. Een woning die voor 1980 is opgeleverd zal doorgaans enkel glas hebben. Zit er al dubbel glas in het huis, dan is het de eerste soort die ooit op de markt kwam. Deze soort zit dan alleen beneden tegen de ruiten aangebracht. Wanneer jij wil besparen op de verwarming van je huis is het een goed idee om dubbel glas aan te schaffen. Je hebt dan veel minder warmteverlies door je ruiten. Bovendien komt er veel minder kou je huis binnen van buitenaf.
  • Tip 4. Mag het ietsje minder zijn. De thermostaat van je huis is een grote kostenpost. Het lijkt zo behaaglijk om het hele huis de hele dag op 22 graden te verwarmen. Je kan zelfs in de wintermaanden in je t shirt binnen lopen. Dit is de manier om veel aardgas te verbruiken. Er is niets mis met je thermostaat één graad lager te zetten dan hij nu doet. Je zal in de wintermaanden wellicht een trui aan moeten binnenshuis maar daar is weinig mis mee. De besparing zal aanzienlijk zijn.
  • Tip 5. Koop een slimme thermostaat. Er is iets nieuws op de energiemarkt. De slimme thermostaat. Dit is een product wat jou helpt bij wat eigenlijk heel logisch is. Jouw dagritme zou je stookgedrag moeten bepalen. In de nacht is het niet nodig om je verwarming op de dag-stand te zetten. Je slaapt immers boven en dan is het niet echt nodig om de verwarming hoog te zetten. Een slimme thermostaat heeft sensoren die waarnemen of je thuis bent, hoe laat het is, en hoe warm jouw huis op dat moment moet zijn. De nieuwste generatie slimme thermostaten is zelfdenkend. Dat houdt in dat jij weinig hoeft voor te programmeren. De thermostaat schakelt automatisch naar de juiste standen.
  • Tip 6. Gebruik tochtstrips. Hoe goed jij je huis ook isoleert; onder de deuren van je huis door komt behoorlijk wat kou je huis binnen. In huizen waarvan de deuren zijn gaan wijken door kromme vloeren kan je zelfs een tochtstroom voelen in de wintermaanden. In dat geval is het aan te raden om een bezoekje te brengen aan de bouwmarkt. Je kan er tochtstrips kopen die je onder je deuren kan plaatsen. Ook voor de brievenbus zijn er brievenbusborstels te koop. Dit is een systeem wat ervoor zorgt dat een openstaande brievenbus niet voor een tochtstroom kan gaan zorgen.
  • Tip 7. Regel de verwarming per kamer. Zet jij alle radiatoren in je huis op dezelfde stand, dan weet je zeker dat je teveel aardgas verstookt. Je slaapkamer hoeft immers niet net zo warm te worden gestookt als je woonkamer. In tegendeel. Je slaapkamer heeft eigenlijk minimaal verwarming nodig. Je woonkamer daarentegen zou maximaal verwarmd moeten worden. Het is dan ook niet voor niets dat je op elke radiator een thermostaatkraan zou moeten plaatsen. Op die manier bepaal jij hoe warm het in elke kamer is, zonder dat je aan wooncomfort inlevert.
  • Tip 8. Investeer in vloerverwarming. Je huis verwarmen met radiatoren is een optie maar het is ook de snelste manier om warmte te verspillen. Beter is het om vloerverwarming aan te schaffen. Met vloerverwarming stook jij vanuit de vloer van je huis. Je krijgt daardoor indirecte warmte via je voeten. Met warme voeten voelt je hele lichaam goed warm. Een vloerverwarming van de nieuwste generatie heeft veel minder energie nodig om jouw huis goed te verwarmen. Het is dan ook de techniek van de toekomst.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

prijsopbouw-cv-ketel

Stappenplan cv ketel kopen

december 21, 2018

Centrale verwarming wordt aangestuurd door de verwarmingsketel. Deze ketel dient één keer

cv ketel inregelen

6x Valse vooroordelen centrale verwarming

december 21, 2018

In Nederland zijn een groot aantal bewoonbare huizen uitgerust met centrale verwarming.

cv ketel vervangen

6x Valkuilen + veelgemaakte fouten cv ketel

december 21, 2018

Praktisch elke leefbare woning in Nederland is uitgerust met (gedeeltelijke) centrale verwarming.